Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF kräver mer etik i SPP:s aktieaffärer

Publicerad

SIF kräver mer etik
i SPP:s aktieaffärer


SIF begär att pensionsförvaltaren SPP ska skärpa sina etiska grunder för aktieplaceringar i olika företag.
- Men vi får inte SPP-styrelsen med oss, inte ens de övriga fackliga representanterna, säger Rolf Lundqvist, SIF.

På SPP:s styrelsemöte i november presenterade förbundets tre ledamöter - kanslichef Curt Malmborg, ekonomichef Rolf Lundqvist och Bertil Blomqvist - ett papper med krav på att höja ribban för vilka aktieplaceringar SPP ska ägna sig åt.
Enda villkoret i dag är att företaget bedriver laglig verksamhet.
- Vi anser att detta är en alltför låg etisk nivå, skriver de tre SIF-representanterna.
De vill att SPP också ska beakta om företagens verksamhet är okej enligt arbetsorganisationen ILO:s konventioner, som 5 oktober bakades in i TCO:s etiska riktlinjer för kapitalpalceringar. Det handlar om lika lön, förbud mot diskriminering och tvångsarbete, rätten att organisera sig och förhandla om kollektivavtal m m. Hänsyn bör också kunna tas till etiska krav från andra internationella och mellanstatliga organisationer, typ WHO och EU.
FN-organet WHO har skarpt kritiserat livsmedelsjätten Nestlé som fortsätter sälja bröstmjölksersättning i u-länder.
Enligt Rolf Lundqvist fick SIF-kraven inget gehör från SPP-styrelsens majoritet, varken från ordföranden - förre finansministern Ingemar Mundebo - eller de fackliga företrädarna från HTF och Ledarna.
- Huvuddelen av styrelsen är negativ till att ändra policyn.

"Det kom lite sent"
Ledamöterna från HTF, Rune Westergren, och Ledarna, Björn Bergman, ansåg att de föreslagna reglerna vore svåra att administrera.
- Jag har egentligen ingen annan uppfattning än SIF, men deras papper kom upp lite väl sent och återfördes till styrelsens finanskommitté för utredning, säger Rune Westergren, administrativ chef hos HTF.
- Ett problem är dock att nya etiska riktlinjer kan vara svåra att hantera praktiskt. SPP placerar stora summor i företag över hela världen. Hur ska man veta om de rättar sig efter reglerna? Man ska inte ha regler som man inte kan sköta.
Rune Westergren tycker att innehavet i Nestlé "hänger på gärsgårn". Men han undrar hur man i så fall ska göra med aktier i försvarsindustrin eller spritdrycker, verksamheter där SIF respektive HTF har medlemmar.
- Jag tror att vi måste skriva in ILO-konventionerna i SPP:s placeringsregler. Sen får vi försöka hitta ett bra sätt att administrera det på.
I dag, tisdag 24 november, har finanskommittén ett beredande möte i frågan. SIF:s krav kommer upp igen på styrelsemötet i december.

BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.