Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF håller låg profil i FIX-konflikten

Publicerad

SIF håller låg profil i FIX-konflikten

Känslorna har varit heta på verkstadsfabriken Fix AB i Göteborg under sommarens konflikt mellan Metall och Verkstadsföreningen. Men SIF-klubben har hållit en låg profil.

Klubbens ordförande Dick Eriksson har jobbat länge på företaget och säger att han aldrig varit med om något liknande. Det hela fick gå för långt, anser han.
- Personligen tycker jag att konflikten kunde ha lösts på ett smidigare sätt. Vi i SIF hade inte gått ut i vild strejk. Jag hade inte accepterat att företrädare för SIF gjorde förhandlingar över huvudet på vår klubb och vårt företag. Men kommer inte parterna överens måste naturligtvis andra ta över, och det var vad som skedde när Metall och Verkstadsföreningen gick in.
Metallarna i vild strejk
Efter att ha misslyckats med att nå en överenskommelse i löneförhandlingarna gick metallmedlemmarna ut i vild strejk. Som en konsekvens av detta tvingades klubbens ordförande avgå. Det var ett av företagets krav i de centrala förhandlingarna, vilket i efterhand har blivit omtvistat. Metall har nu beslutat att riva upp och omförhandla avtalet.
SIF har hållit sig i bakgrunden under striden. Dels är SIF-klubben mån om sina relationer inom företaget, dels vill man undvika att strö salt i sår. Dessutom kan för mycket oro inom fabriken uppfattas störande hos aktieägarna.
Dick Eriksson vill inte lägga hela skulden på företagsledningen som han tycker har svartmålats i pressen. Han säger att lönernas nivå alltid beror på vad man jämför med.
- Det har gått politik och prestige i frågan. Detta drabbar både anställda och kunder. Men nu har vi haft semestern på oss att tänka över det som hänt och det är lugnt och fint igen. Många har fått en annan syn på saken, utom några enstaka bråkstakar.
CECILIA FLYGT © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.