Ingen konflikt på Sveriges Television
Efter lunch accepterade både arbetsgivaren och SIF medlarnas slutbud. Det innebär att övertidsblockaden som skulle träda i kraft klockan 16 i dag är avblåst.
Avtalet för SIF:s cirka 3 000 medlemmar på bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television ger minst 700 kronor mer i månaden och möjlighet till tre dagars arbetstidsförkortning. Grundstrukturen liknar den som finns i andra avtal SIF tecknat under våren. Speciellt för SRAO är skyddsreglerna. I det nya avtalet har definitionen för kväll tidigarelagts en timme till klockan 18. Dygnsvilan har ökat från 10 timmar till 11. Dessutom har avtalet begränsningar för vilka som kan avtala bort övertidsersättning.
- Arbetsgivaren måste anställa fler för att klara av att hålla sig till reglerna. Det ser våra medlemmar som en stor seger eftersom de ofta är väldigt knappt bemannade, säger Hans Ekström, förhandlare på SIF.
SIF fick däremot inte igenom sina krav på att begränsa antalet nätter till tio under en fyraveckorsperiod istället för elva där arbetsgivaren kan tvinga medarbetarna att arbeta. Förbundet lyckades inte heller få med kravet på att medlemmarna ska ha tre lediga helger på en femveckorsperiod. I dag kan arbetsgivaren schemalägga två helger på en fyraveckorsperiod.
Trots det anser Hans Ekström att det är ett bra avtal. SIF:s förhandlingsdelegation var enhällig i sitt beslut att acceptera budet.
- Det här är ett dyrt avtal för våra medlemsföretag, säger Christer Frey på SRAO om det nya avtalet med SIF. Det innebär att vi måste utöka den personal som arbetar på obekväma tider utan att få pengar till det från staten.
Enligt Christer Frey kommer avtalet att kosta medlemsföretagen, SVT, SR och UR, minst 9,5 procent. Varifrån pengarna till de nu överenskomna förbättringarna av löner och andra arbetsvillkor ska komma är för tidigt att säga.
Till skillnad från andra företag kan vi inte öka våra intäkter. Vi får två procents ökning av anslagen per år de kommande åren. Av dem kommer 1,7 procent att gå till enbart löneökningar. Mellanskillnaden måste tas från annat i verksamheten, säger Christer Frey.
Det ännu inte klart hur många tjänster som måste till för att leva upp till de nya reglerna.
Christer Frey säger att enbart Ekoredaktionen behöver minst tre nya tjänster för att klara sändningarna. Totalt för alla företagen handlar det om minst tio tjänster.
Det kan bli det dubbla, säger han.
LINDA SVENSSON
GUNNAR HÄGG© siftidningen