Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF-delägt riskkapitalbolag stöttar 75 projekt

Publicerad
SIF-delägt riskkapitalbolag stöttar 75 projekt

De senaste tre åren har Industriellt Utvecklingscentrum (IUC) Skåne investerat 20 miljoner kronor i småföretag med goda idéer. Bakom IUC ligger bland annat SIF Syd.

En "aktiv" gaspedal som reglerar hastigheten själv, eldrivna tåg och miljövänliga transporter är tre av de utvecklingsprojekt som fått stöd av IUC. Ett fjärde svarar Lundaföretagaren Kaj Ullén för. Han fick hjälp att ta fram en ny typ av vindmätare.
- Finansieringen var väldigt viktig. Men även andra bitar. Bland annat blev vi ihopkopplade med universitetet som har en vindtunnel där det går att genomföra tester på ett bra sätt.
Lunds Universitet är en av delägarna vid sidan om SIF Syd och Metall. Bland ägarna finns dessutom storföretagen Kockums och Sydkraft, liksom ett 40-tal småföretag.
Riskkapitalet kommer från staten. 280 projekt har utvärderats. 75 nya projekt har fått hjälp med produktutveckling. 15 företag i vilka IUC nu är minoritetsägare står redan på egna ben.
- Först om några år kommer de att börja ge avkastning, tror Pär Bunke, som sitter i IUC Skånes styrelse.
Den statliga satsningen tar slut nästa år. Men Pär Bunke utesluter inte att ägarna går in med eget kapital för att IUC ska få en fortsättning.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000

Fakta om IUC:
Landets 14 IUC-bolag, ägs av företag tillsammans med fack och kommuner, och fungerar som vilka bolag som helst. Skillnaden är att en del av bolagens uppdrag kommer från staten.
Uppdraget går i korthet ut på att skapa sysselsättning genom att skapa nya produkter och nya företag.
Under treårsperioden 1997-99 delade staten ut 180 miljoner kronor till de nio IUC-bolag som då fanns. Därtill kom ytterligare 40 miljoner från kommuner och landsting. Den satsningen förlängdes under 2000.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.