Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif betalar både hyra och skatt för styrelsens lägenheter

Ledamöterna i förbundsstyrelsen har fått höjd ersättning. Anledningen är att de måste betala skatt för den förmån det innebär att de har varsin övernattningslägenhet i Stockholm. Lägenheterna tillhör Sif, som inte tar ut någon hyra.
Publicerad
Arvodena har höjts med ungefär 50 000 kronor för var och en av de tretton ledamöter som har tillgång till varsin etta i huvudstadens centrum. En högre ersättning ges till ordföranden Mari-Ann Krantz, som har en tvåa på Drottninggatan.
Krantz arbetar några kvarter bort på förbundskansliet fyra dagar i veckan, men har fortfarande sitt egentliga hem i Alingsås. Skattemyndigheterna har sagt nej till att hon gör avdrag för dubbel bosättning, i stället betraktas övernattningslägenheten som en skattepliktig förmån.
Krantz överklagade men förlorade i domstol. Därefter anlitade Sif en skattekonsult som konstaterade att alla ledamöter i princip bör betala skatt för sina hyresfria lägenheter.
Hyrorna ligger normalt på 3-4.000 kronor, enligt Peter Jansson, chef för Keops förvaltnings AB, som sköter Sifs hus. Förbundet äger för närvarande fyra hus i Stocholm med totalt 120 bostadslägenheter. Några av övernattningslägenheterna finns i hus som sålts, men där Sif behållit hyreskontrakt.
De höjda arvodena har betalats ut retroaktivt för år 2002, efter beslut av kanslichefen Mats Ekeroth. Det är egentligen Sifs kongress och förbundsfullmäktige som fastställer arvoden, men dessa pengar betraktas av kansliledningen som "kostnadsersättning". I skattemyndigheternas ögon är det dock skattepliktiga arvoden. Styrelseledamöterna kompenseras även för denna skatteeffekt, och därför blir totalsumman högre än hyreskostnaderna.
Anledningen till att Sif har övernattningslägenheter har främst varit att det varit billigare än hotellrum, men också att det varit mer praktiskt, enligt ekonomichefen Urban Fastrup.
Har ni gjort en ny kalkyl nu, när FS-ledamöterna ska kompenseras med höjda arvoden. Det lär kosta Sif ungefär en miljon kronor extra?
- Vi har inte räknat ut exakt vad det blir, men det handlar om så pass mycket pengar så att det absolut märks i Sifs budget. Vi måste nu fundera på andra alternativ, som lägenhetshotell.
Kommer ledamöterna att få betala skatt för de gångna åren?
- Vi har en lösning som gäller från och med nu. Historien har vi inte funderat över.
Frågan har inte diskuterats med skattemyndigheterna, säger Urban Fastrup.
Mari-Ann Krantz uppger att hon redan i flera år har deklarerat och skattat för sin hyresfria lägenhet.

DAG BREMBERG/ NIKLAS HALLSTEDT

Läs även Fallskärmar även för Siftoppar

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.