Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF ber polisen skydda förbundsledningen

Publicerad

SIF ber polisen skydda förbundsledningen

Efter mordet på den fackligt aktive syndikalisten Björn Söderberg begär SIF och TCO hjälp från polisen. De fackliga ledarna vill att deras bilder i passregistret inte ska få lämnas ut.

Även personnummer och adresser ska skyddas för TCO:s styrelse och anställda samt för SIF-styrelsen och SIF:s chefer – om Rikskriminalen tillmötesgår begäran.
SIF:s beslut fattades med hänvisning till att TCO valt att begära skydd. Men i själva verket kom idén först från SIF, som ringde TCO och uttryckte oro för vad som skulle kunna hända när TCO drar igång sin kampanj mot nazism.
På TCO-kansliet var såväl ordföranden som kanslichefen frånvarande, så styrelsens sekreterare Kerstin Ramdén fick i uppdrag att kontakta polisen.
- Jag fick till svar att polisen inte kan göra något eftersom det inte finns någon hotbild. Men om vi önskade kunde vi begära att våra passbilder inte ska lämnas ut.
Men TCO-styrelsen är väl inte hemlig ändå?
- Nej, bilder finns ju till exempel på vår hemsida. Det här kan tyckas vara ett slag i luften, men vi har gjort vad vi kan, säger Kerstin Ramdén.
TCO:s säkerhetsansvarige håller med om att passbilder inte är så viktiga för säkerheten, men han vill inte kalla åtgärden för en symbolhandling.
TCO-ordföranden Sture Nordh var helt ovetande när siftidningen ringde.
- Något sådant beslut känner jag inte till. Men det finns inga hot mot oss. Vi ska heller inte överdriva riskerna.
- Däremot kan det vara rimligt att höja säkerhetsnivån i detta läge och att vara försiktig, säger Nordh.
Är det rimligt när det inte finns några hot?
- Vi ska följa polisens råd. Om de rekommenderar åtgärder så ska vi följa det.
På vilket sätt bemöter man bäst hotfulla nazister - genom att gömma sig eller genom att försvara det öppna samhället?
- Vi ska i första hand konfrontera deras uppfattningar. Vi ska reagera varje gång vi stöter på nazism och rasism och ta avstånd oerhört tydligt.
- Vi ska aldrig låta oss skrämmas till tystnad. Det är precis vad nazisterna vill. Vi är många och därför har de ingen chans, om vi inte blir rädda.
Men nu har de lyckats skrämma TCO?
- Nej. Det finns inget hot mot oss, och det finns ingen anledning att vi ska skrämmas till tystnad. Men det är klokt att vara försiktig genom att till exempel kolla våra brev och paket.

DAG BREMBERG © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.