Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif anmäler bostadsföretag till DO

Bara utländska medborgare avkrävs en depositionsavgift på 5 000 kronor när de tecknar hyresavtal. Därför har Sifordföranden på Sykes i Sveg anmält bostadsföretaget Härjegårdar till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
Publicerad
Callcenterföretaget har cirka 350 anställda varav 200 är sifare. Det är deras talan Jan Arvid Aamo för.
- Jag är inte emot depositionsavgiften i sig, inte heller höjningen i sig. Det jag vänder mig mot är att den inte tas ut av alla, även svenskar. Sykes utlänningar är nordiska medborgare: norrmän, danskar och finländare. Jag betvivlar att exempelvis en dansk läkare som tar anställning på sjukhuset måste betala deposition.
För svenska medborgare som vill hyra bostad görs en kreditupplysning. Det tar längre tid och är krångligare för utlänningar. Ofta vill de ha bostad ordnad med bara någon dags varsel. Ibland flyttar de lika oförvarnat.
- Vi förlorar nästan 200 000 kronor om året på hyresgäster som lämnar landet med obetalda hyror till oss. Därför har vi kommit överens med ledningen på Sykes om depositionsavgift. Felet var kanske att facket inte var med på det mötet, säger bostadsföretagets vd Stig Holm
Är det bara anställda på Sykes som måste betala deposition, undrar Jan Arvid Aamo. I praktiken är det så, medger Stig Holm, eftersom det bara är sådana som vill ha bostad nästan omedelbart. Därför är det också en facklig fråga, anser Jan Arvid Aamo, själv norrman.
Den 22 augusti ska Härjegårdar träffa ledning och fackförbund på Sykes för att diskutera saken.

LISBETH NIEMINEN




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.