Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Segdragna förhandlingar om SSAB Tunnplåt

Publicerad

Segdragna förhandlingar om SSAB Tunnplåt

Förhandlingarna om SSAB Tunnplåts framtid i Luleå segar sig fram. Det säger SIF-klubbens ordförande Dan Eriksson.

I februari gick facken på SSAB i Luleå till attack mot sin arbetsgivare och stämde denne på 25 miljoner kronor i skadestånd för avtalsbrott. Företaget hade meddelat att man ville flytta tunnplåtsdivisionen till Borlänge. Facken menar att det finns avtal på att Tunnplåt ska ligga i Luleå.
Centrala förhandlingar om skadeståndet påbörjas i morgon, den 20 maj. Under tiden diskuteras tunnplåtsdivisionens framtid på orten. Nyligen inleddes en marknadsanalys.
- Vi ska se hur det kan se ut om ett par år. Analysen skulle bara ta två tre dagar. Nu har det gått en och en halv vecka och det tar förmodligen ett par veckor till. Marknadsfolket tycker att det ska göras ordentligt, säger Dan Eriksson.
Vilka gör analysen?

- Ja, det kan man undra. Det är marknadsfolk från Borlänge. Klubbens vice ordförande säger att det är som att sätta en räv i en hönsgård. Men vi har med en del folk härifrån också. Marknadsfolket kan väl inte vara besjälade av att ta fram felaktiga uppgifter.
Kvartalsrapporten från första kvartalet i år avslöjar att det går bra för Tunnplåt i Luleå. Till skillnad från resten av SSAB har man gått med vinst hittills i år.
- Om de har bestämt sig kan de försöka köra över oss. Men jag tror inte att det går med det fina resultat vi har.
Det är en tid sedan företaget avslöjade sina planer på att lägga ned anläggningen i Luleå för att skapa en ny i Borlänge. Personalen vill veta hur framtiden ser ut.
- Folk har mått väldigt dåligt. När de far hem på semester har de nog fortfarande inget besked, tror Dan Eriksson.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.