Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SCA kammade hem arbetsmiljöpris

För andra året delade Unionen ut ett arbetsmiljöpris. I år låg fokus på hur arbetsplatsen jobbar med riskbedömningar. Researchavdelningen på SCA Hygiene Products tog hem vandringspokalen i år.
Linda Svensson Publicerad

SCA Hygiene Products, avdelningen research arbetar, enligt Unionens motivering, med "strukturerade riskbedömningar". Arbetsmiljöarbetet bygger på bra samverkan och ömsesidigt förtroende mellan anställda och företag, heter det vidare.

 - Det tar tid att få riskmedvetenheten som en naturlig del av verksamheten, säger Ulrika Libander, arbetsmiljöombud, som fick en resecheck på 10 000 kronor i egenskap av just detta.

Förutom en avkopplande resa för arbetsmiljöombudet består priset också av 10 000 kronor till vinnande företag/avdelning att göra något trevligt för, 2 000 kronor till den som nominerat arbetsplatsen och ett halvt äpple till företaget. I skulpturform då. En vandringspokal som överlämnades av förra årets vinnande företag - Scania.

Cementa AB i Slite, Gotland, fick ett hedersomnämnande för sitt arbetsmiljöarbete.

Övriga nominerade:

Ikea Kållered, avdelning restaurang

EDC AB, Munkfors

Wipro Infrastructure Engineering AB, Skellefteå, Kvalitetsavdelningen

Ahlsell Sverige AB, Luleå, avdelning butik

GE Healthcare, Uppsala, avdelning CDM

Condesign Infocom, Jönköping, avdelning reklam/teknikinformation

Svenska Röda Korset, regionkontor Östersund, avdelning Sundsvall

Invacare REA AB, Diö, avdelning tjänstemännen

AB Strängbetong, Veddige, säljavdelningen

PAR AB, Stockholm

Astra Zeneca, Mölndal, avdelning strukturkemi, discovery

Saab AB, Linköping, avdelning TML

Ericsson AB, Gävle, avdelning Sambo projektgrupp

Volvo Personvagnar AB, Göteborg, avdelning 99800/Bulycke

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.