Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Särbehandling inte alltid fel

I vissa fall har arbetsgivaren rätt att särbehandla människor. Behoven på arbetsplatsen avgör om yngre personer ska få företräde.
Johanna Forsmark Publicerad 21 maj 2013, kl 15:52

Arbetsgivare får i undantag anställa personer med hänsyn till ålder om kompetens eller kontinuitet annars riskerar att försvinna om flera anställda går i pension samtidigt. Det gäller främst mindre arbetsplatser eller för att behålla viss kompetens i en arbetsgrupp.

Om ett företag vill anställa personer i en viss ålder för att de anses passa in på arbetsplatsen så är det ett tydligt fall av diskriminering. Däremot kan det vara ok om företaget har en viss kundkrets eller verksamhet som gör att personalens ålder har betydelse för företaget.

Det är också tillåtet för en arbetsgivare att inte anställa en person som snart kommer att gå i ålderspension. En yngre person kan då få jobbet för att arbetsgivaren inte ska drabbas av orimliga kostnader enligt propositionen till diskrimineringslagen.

Enligt 67- årsregeln så har arbetsgivaren rätt att säga upp en person som fyllt 67 år utan saklig grund.

- Ett svenskt fall i EU-domstolen gällde en man som blev uppsagd fast han ville jobba kvar. EU-domstolen gav beskedet att det inte var otillåten diskriminering. Det var motiverat eftersom länderna i EU har ganska stort utrymme att särbehandla när det har betydelse för sysselsättningen, säger Annika Höög.

I EU:s arbetslivsdirektiv sägs att det inte är diskriminering om särbehandling på grund av ålder kan motiveras av ett berättigat syfte som rör sysselsättningspolitik, arbetsmarknad eller yrkesutbildning och sättet att genomföra det på är lämpligt och nödvändigt.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.