Arbetsgivare får i undantag anställa personer med hänsyn till ålder om kompetens eller kontinuitet annars riskerar att försvinna om flera anställda går i pension samtidigt. Det gäller främst mindre arbetsplatser eller för att behålla viss kompetens i en arbetsgrupp.
Om ett företag vill anställa personer i en viss ålder för att de anses passa in på arbetsplatsen så är det ett tydligt fall av diskriminering. Däremot kan det vara ok om företaget har en viss kundkrets eller verksamhet som gör att personalens ålder har betydelse för företaget.
Det är också tillåtet för en arbetsgivare att inte anställa en person som snart kommer att gå i ålderspension. En yngre person kan då få jobbet för att arbetsgivaren inte ska drabbas av orimliga kostnader enligt propositionen till diskrimineringslagen.
Enligt 67- årsregeln så har arbetsgivaren rätt att säga upp en person som fyllt 67 år utan saklig grund.
- Ett svenskt fall i EU-domstolen gällde en man som blev uppsagd fast han ville jobba kvar. EU-domstolen gav beskedet att det inte var otillåten diskriminering. Det var motiverat eftersom länderna i EU har ganska stort utrymme att särbehandla när det har betydelse för sysselsättningen, säger Annika Höög.
I EU:s arbetslivsdirektiv sägs att det inte är diskriminering om särbehandling på grund av ålder kan motiveras av ett berättigat syfte som rör sysselsättningspolitik, arbetsmarknad eller yrkesutbildning och sättet att genomföra det på är lämpligt och nödvändigt.