Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sanmina slår igen i Bengtsfors och Sundsvall

Segerström automotive i Bengtsfors läggs ned. Tillverkningen flyttas till Eskilstuna och 119 anställda blir arbetslösa. I Sundsvall tvingas 260 sluta.
Publicerad
Efter år av dystra besked, förhandlingar och löften om försäljning kommer slutligen dödsstöten för industrin i Bengtsfors.
- Det här är tredje gången de försöker lägga ned. De verkar mer beslutsamma nu, säger Sifklubbens ordförande Pär Nilsson.
Ägaren Sanmina SCI har länge haft planer på att samla tillverkningen av detaljer till bilindustrin på fabriken i Eskilstuna. Produktionen av delar till personbilsindustrin har redan flyttat. När företaget för ett år sedan ville flytta även resterande delar satte den största kunden Volvo stopp för planerna. Nu har ledningen lagt fram ett förslag även för lastvagnsdelen som kunden kan acceptera.
- Volvos anseende har fått sig en knäck, säger Pär Nilsson.
Pål Magnussen, Sif-ombudsman i Trollhättan instämmer:
- Volvo var inblandade när Lear lade ned i Bengtsfors. De verkar ha okejat nu också. Det känns som att Volvo har varit med igen och spelat under täcket för att åderlåta Bengtsfors på arbetstillfällen.
Men Claes Claeson på Volvo Lastvagnars pressavdelning menar att det inte var så enkelt som att de stoppade flytten.
- Det var inte en fråga om Eskilstuna eller Bengtsfors. Vi måste se till att säkra våra leveranser, och vi ansåg inte att det tidigare förslaget höll. Men vi kan inte ha synpunkter på var Segerström lägger sin verksamhet. De är fullt kapabla att fatta beslut på ekonomiska grunder själva.
På Segerström automotive är stämningen i dag dyster, ilsken och besviken. Beskedet var kanske inte oväntat, men många hade hoppats på en fortsättning med ny ägare.
- Vi hade löfte om att man skulle försöka sälja fabriken, och det fanns flera intressenter, men företaget har förhalat hela tiden. Till slut meddelade de att de skulle behålla oss. Och nu kommer det här, säger Pär Nilsson.
Pål Magnussen anser att den svenska arbetsrätten inte respekteras av de amerikanska ägarna.
- Det blir lekstuga. Svensk arbetsrätt bygger på dialog och samförstånd, men så har det inte varit här. Vi måste hitta vägar att sätta ned foten. Det känns som de tänker att "nu har vi verkligen blåst de där socialisterna i Skandinavien", säger han.
Även Sundsvall drabbades hårt igår. Sanmina lägger ned sin elektronikfabrik där och 260 personer mister sina jobb.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.