Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sänkta löner räddar inte företag

Flexibla löneavtal finns redan. Arbetsgivarnas attack på avtalen går stick i stäv med den svenska modellen, enligt Unionens förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
Linda Svensson Publicerad

I tisdags anordnade Svenskt Näringsliv ett seminarium kallat Dags att prata lön. Många var de arbetsgivare som vittnade om att de kände sig låsta av de centrala avtalen med dess potter och löneutvecklingsgarantier. Fler lokala avtal och löneökningar anpassade till företagets förutsättningar vill man se.

- Det här är en gammal fråga som dyker upp titt som tätt. I högkonjunktur har företagen velat luta sig mot de centrala avtalen för att hålla löneökningarna nere. Nu är det många som tror att det blir billigare om man ändrar avtalen, säger Lars-Bonny Ramstedt.

Dessutom, menar Ramstedt, finns det redan avtalskonstruktioner som ser ut precis på det sätt som arbetsgivarna nu efterlyser.

- Vi har hela IT-sektorn med processlöneavtalen som bygger på att man lokalt kommer överens om vad som är rimligt, också med hänsyn till företagets ekonomi.

Lars-Bonny Ramstedt tycker sig ana en vilja från arbetsgivarna att bestämma allt. Själva.

- Skulle facken tappa sin roll att teckna kollektivavtal skulle de mejslas ut helt. Det går stick i stäv med den svenska modellen.

Unionen har fått in flera förfrågningar om möjligheterna till lönesänkningar från företag som behöver minska sina kostnader. Förbundet säger konsekvent nej till det.

- Den enskilde ska inte ensam behöva bära ansvaret för att företaget klarar sig. Vi såg ju hur det gick i förra lågkonjunkturen. Man räddar inga företag på det viset. De som sades upp fick i stället väsentligt sämre a-kassa, pensionerna påverkades och så vidare.

- Detta är ingen strukturkris, det är en finanskris. Regeringar och samhällen gör allt för att hålla konsumtionen uppe. Ska vi då gå åt motsatt håll?

Men arbetsgivarna har medvind i frågan om löner. Många är oroliga att mista sina jobb och avfärdar inte förslag att sänka eller frysa löner, alternativt sänka arbetstiden och därmed lönen. Facken har fått en viktig pedagogisk uppgift.

- Det finns två saker vi kan göra. Det ena är huvudavtalet, som borde bli klart om ett par veckor. Där måste vi vara oerhört tydliga med att affärsidén är kollektivavtal, att vi vill undvika politisk inblandning och lagstiftning. Det andra är att vi ska värna den svenska modellen. Svenskt Näringsliv och alla dess medlemsorganisationer ska rekommendera sina företag att engagera sig i det fackliga. Vi måste samtidigt undervisa om kollektivavtalens bredd. Vi sätter inte den enskildes lön i centrala avtal.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.