Stress är bra. Ibland. Det är vad som får oss att uträtta rätt saker vid rätt tidpunkt. Men långvarig stress leder sällan till något gott.
58 timmar i veckan. Det är så mycket människan kan arbeta utan att gå över gränsen till för mycket. Det visade en undersökning som Bengt Arnetz, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet, gjorde en gång. Kortare arbetstid innebär inte med automatik att man blir mer utvilad och harmonisk. Snarare tvärtom menade Bengt Arnetz när han talade på ett seminarium, anordnat av SIF, kallat Stressen i det nya arbetslivet.
- Är det full fart hela dagen aktiveras mer stresshormon och man blir mindre produktiv.
Värna fikapauser och raster, låt hjärnan vila ibland, lyder hans uppmaning för att nå effektivitet.
Går man ändå in i väggen är det inte alltid rätt att sjukskriva.
- Hanterar vi en utmattad hjärna rätt? Sjukskriver vi när vi borde friskskriva? Det gäller att aktivera de delar av hjärnan som inte är utmattade. Arbetsplatsen kan vara den bästa rehabiliteringen genom att man till exempel byter arbetsuppgifter eller går ned på deltid, säger Bengt Arnetz.
Undersökningar visar att det inte bara är mängden arbete som avgör om människor blir stressade. Arbetsinnehåll, graden av variation och arbetstempo har minst lika stor betydelse.
I höst inleder Bengt Arnetz i samarbete med SIF, Alecta och Almega IT en studie av friska företag. De ska bland annat ta reda på vad de gör för att bevara hälsan, vad som händer på de företag där man arbetar aktivt med hälsofrågor.
LINDA SVENSSON© siftidningen