Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sänkt arbetstid inget botemedel mot stress

Publicerad

Stress är bra. Ibland. Det är vad som får oss att uträtta rätt saker vid rätt tidpunkt. Men långvarig stress leder sällan till något gott.

58 timmar i veckan. Det är så mycket människan kan arbeta utan att gå över gränsen till för mycket. Det visade en undersökning som Bengt Arnetz, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet, gjorde en gång. Kortare arbetstid innebär inte med automatik att man blir mer utvilad och harmonisk. Snarare tvärtom menade Bengt Arnetz när han talade på ett seminarium, anordnat av SIF, kallat Stressen i det nya arbetslivet.
- Är det full fart hela dagen aktiveras mer stresshormon och man blir mindre produktiv.
Värna fikapauser och raster, låt hjärnan vila ibland, lyder hans uppmaning för att nå effektivitet.
Går man ändå in i väggen är det inte alltid rätt att sjukskriva.
- Hanterar vi en utmattad hjärna rätt? Sjukskriver vi när vi borde friskskriva? Det gäller att aktivera de delar av hjärnan som inte är utmattade. Arbetsplatsen kan vara den bästa rehabiliteringen genom att man till exempel byter arbetsuppgifter eller går ned på deltid, säger Bengt Arnetz.
Undersökningar visar att det inte bara är mängden arbete som avgör om människor blir stressade. Arbetsinnehåll, graden av variation och arbetstempo har minst lika stor betydelse.
I höst inleder Bengt Arnetz i samarbete med SIF, Alecta och Almega IT en studie av friska företag. De ska bland annat ta reda på vad de gör för att bevara hälsan, vad som händer på de företag där man arbetar aktivt med hälsofrågor.

LINDA SVENSSON© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.