Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sandviks huvudkontor till Stockholm

Unionenklubben är kritisk till att Sandvik flyttar sitt huvudkontor till Stockholm - 150 år efter att företaget grundades i Sandviken.
- ­Det råder en stor besvikelse på orten, säger klubbordförande Stefan Wiborgh.
Bolaget säljer dessutom delar av medicinteknikgrenen Sandvik Medtech med 600 anställda.
Ola Rennstam Publicerad

Verkstadskoncernen Sandvik kommer att genomföra stora omorganiseringar den närmaste tiden. Mest anmärkningsvärt är att koncernledningen flyttar från Sandviken till Stockholm. Bakgrunden är att företaget bedömer det lättare att attrahera specialistkompetens med säte i huvudstaden.
"Till det nya huvudkontoret lokaliseras koncernledningen, exklusive affärsområdescheferna, tillsammans med vissa nyckelfunktioner medan andra koncernfunktioner behålls i Sandviken", skriver Sandvik i ett pressmeddelande.

Stefan Wiborgh, ordförande för Unionenklubben på Sandvik, beklagar beslutet och konstaterar att facket inte varit delaktigt i processen.

- Det är väldigt mycket känslor för oss på orten att det här blir av. Det råder en stor besvikelse. Huvudkontoret firar 150 år i Sandviken nästa år och det har varit en stolthet för oss som bor och arbetar på orten att det ligger här, säger han.

- Men samtidigt, ända sedan koncernchefen Olof Faxander tillträdde i våras har många anat att en flytt skulle kunna ske. Man har till och med kunnat spela om det på nätet. Sandvik kommer att leva vidare, men våra medlemmar är oroliga om man kommer att drabbas. I dagsläget har vi ingen aning om hur många som berörs.

Sandvik meddelar samtidigt att man organiserar om verksamheten i fem affärsområden istället för tre. De fem affärsområdena är Sandvik Mining, Sandvik Machining Solutions, Sandvik Materials Technology, Sandvik Construction och Sandvik Venture.

Sandvik säljer också de delar av medicinteknikenheten Sandvik Medtech som omfattar implantat och instrument. Affären berör cirka 600 anställda. Det är ännu oklart om försäljningen kommer att leda till några uppsägningar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.