Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sandviks anställda erbjuds konvertibler

Publicerad

Sandviks anställda erbjuds konvertibler

Sandvik erbjuder sina anställda att teckna konvertibler. Samma erbjudande i mitten av 80-talet visade sig vara en god affär för personalen.

Läget kunde inte vara bättre för de anställda. Vikande aktiekurs och goda chanser till en värdeökning. Vid bolagsstämman i slutet av april fattas beslut om att de anställda ska erbjudas konvertibler. Var och en är garanterad en post på minst 40 000 kronor.
- Förra gången var det max 30 procent som nappade, på Metallsidan inte mer än 15 procent. Men attityden har ändrats . Jag tror de flesta kommer att ta erbjudandet den här gången, säger Göran Lindstedt, SIF-klubbens vice ordförande och fackets representant i bolagsstyrelsen.
Konvertiblerna kan efter två år bytas mot aktier som då kan vara värda betydligt mer än i dag. Skulle kursen sjunka kan de anställda ändå sälja tillbaka konvertiblerna för samma pris som de betalade, skriver TT.
- Det är en liten spelinsats, 36 kronor i månaden har vi räknat med att ett banklån kommer att kosta, säger Göran Lindstedt.
Tillsammans har PTK-facken och Metall sammanställt ett informationsmaterial som kommer att distribueras till de anställda.
- Vi betonar att det samtidigt är en risk. Det är inte säkert att aktiekursen bara går rätt upp.
Facken har i två års tid argumenterat för ett konvertibelprogram, men i dag är man tacksam att ledningen inte kom med erbjudandet redan för ett år sedan. Aktien har sjunkit kraftigt den senaste tiden.
- Intresset verkar stort. Vi hoppas få en uppslutning på runt 90 procent, säger Göran Lindstedt.
Det är bara i Sverige de anställda regelmässigt erbjuds konvertibler. I andra länder där lagstiftning och låneregler ser annorlunda kommer man att erbjuda motsvarande varianter, till exempel optionsprogram.
Sandvik har cirka 40 000 anställda, varav 10 000 i Sverige.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.