Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sandvik varslar 320 tjänstemän

320 tjänstemän på Sandvik Material Technology och Sandvik Mining and Construction har varslats om uppsägning.
- Det är ytterligare ett hårt slag för orten Sandviken, säger Stefan Wiborgh, ordförande för Unionenklubben.
Ola Rennstam Publicerad

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 1, 1 miljard för tredje kvartalet i år. Trots det har koncernen satt i gång med ett omfattande besparingsprogram inom SMT, Sandvik Material Technology, som de kommande åren ska minska kostnaderna med cirka 500 miljoner kronor de kommande åren.

Dagens besked från ledningen innebär stora personalnedskärningar. Total varslar Sandvik 365 anställda i Sverige om uppsägning - 230 tjänstemän vid Sandvik Materials Technology i Sandviken och 70 tjänstemän när Sandvik Mining and Construction delas i två affärsområden. Vid SMT i Hallstahammar berörs dessutom 20 tjänstemän och 45 kollektivanställda. SMT:s vd Jonas Gustavsson säger i en kommentar att nedskärningarna krävs för att kunna öka lönsamheten.

Enligt Stefan Wiborgh, ordförande för Unionenklubben, är dagens varsel inte direkt oväntade, men givetvis ett hårt slag för en liten ort som drabbats av många neddragningar genom åren. Många medlemmar är oroliga för framtiden och Unionenklubben har fått besvara många frågor om vad som nu kommer att ske.
Klubbordföranden anser att företaget har en pedagogisk utmaning framför sig - nämligen att förklara för personalen varför man trots miljardvinster måste ta till stora besparingar.
- Medlemmarna behöver få veta vilka delar som styr de olika besluten. Det måste företaget vara mycket tydlig med, säger han.

På torsdag håller Unionen medlemsmöte på SMT i Sandviken.
- Det är nu man ska vara medlem i Unionen. Vi kommer att företräda dem på bästa sätt. Förhandlingarna får visa vad företaget har tänkt sig. Vi hoppas att en stor del kan lösas med olika avgångsvederlag och pensionslösningar, säger Stefan Wiborgh.

SMT har totalt 1 400 anställda i Sandviken, varav 550 är medlemmar i Unionen. Antalet anställda på SMC i Sandviken är 230, 90 av dem är med i Unionen. Förändringarna beräknas vara genomförda under det första halvåret 2012.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.