Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sämre villkor för inhyrd personal

Antalet anställda inom bemanningsbranschen i Sverige har fördubblats de senaste tio åren. Ett hot mot las och turordningsreglerna anser Unionen. En större trygghet vid uppsägning tycker Henrik Bäckström, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen.
Lina Jonsson Publicerad

I dag utgör bemanningsbranschen ungefär 1,3 procent av den totala sysselsättningen i Sverige. En enorm ökning från tidigare år, men liten i jämförelse med många andra länder i Europa. Unikt för den svenska arbetsmarknaden är att 70 procent av tjänsterna återfinns inom tjänstesektorn och 30 procent inom LO- området. I övriga Europa råder det omvända.

- I andra delar av världen är det vanligare att man använder sig av bemanningsföretag vid rekrytering till mer lågkvalificerade yrken, säger Henrik Bäckström.

Unionen har cirka 10 000 anställda medlemmar i bemanningsbranschen. Facken har ställt sig tvekande både vad gäller branschens lönevillkor och möjligheten till fortbildning. Dessutom kan bemanningspersonalen sägas upp från en dag till en annan vilket sätter gällande turordningsregler ur spel.

- Vi har sett många exempel på att bemanningsföretagen har sämre villkor. Närmare 70 procent får ingen kompetensutveckling och lönerna är sämre, säger Elisabeth Åberg, förbundsekonom på Unionen.

Henrik Bäckström är av en annan åsikt. Han ser en större trygghet i att vara anställd på ett bemanningsföretag än direktanställd av företaget.

- När Volvo i Göteborg sade upp folk fick de som var direktanställda gå direkt, medan de som var anställda inom bemanning hade möjlighet att gå över till SKF. Det blir en större trygghet då det finns fler arbetstillfällen att tillgå, säger han.

Att bemanningsbranschen ökat så explosivt beror på tre saker. Fler och fler kunder har lagt märke till företagen, allt fler personer söker sig dit i jakten på ett jobb och branschen själv har utvecklats i takt med arbetsmarknaden. Bemanningsföretagen har kommit att bli en inkörsport till jobb.

-  Det har blivit ett mantra för företagen: hyr först, anställ sedan. På det sättet blir det en slags provanställning. Men jag har även sett exempel på personer som varit anställda av ett och samma bemanningsföretag i 15 år, så personalomsättningen är inte så hög som man kan tro, säger Henrik Bäckström.

Inom de kommande åren spås bemanningsbranschen öka i storlek till det dubbla.

- Effekten av det är att man kommer att  lägga en större ekonomisk risk på de anställda vilket är oroväckande, säger Elisabeth Åberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.