Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Samling för framtiden i Hagfors

Publicerad

Samling för framtiden i Hagfors

När Primus lägger ner sin fabrik i Hagfors ökar arbetslösheten ytterligare på den krisdrabbade orten. Nu samlas fack, arbetsgivare och politiker för att försöka vända trenden.

På onsdag demonstrerar Hagforsborna tillsammans för ortens framtid. Efter ett fackeltåg genom centrum samlas de i Folkets hus för en paneldebatt.
Den utlösande faktorn till manifestationen var beskedet om att gasolflasketillverkaren Primus lägger ner.
- Vi måste göra något själva nu, säger Ulrika Fröding som är SIF-ordförande på Primus.
- Regeringen har klart deklarerat att vi inte får några pengar. Och det trots att Hagfors problem är mycket större än de orter som drabbas av försvarsnedläggningarna. Det viktigaste nu är att vi Hagforsbor samlas och tänker konkret på vad vi kan göra.
Arbetslösheten är 20 procent. Ännu högre blir den när Primus stänger sin fabrik där 120 personer jobbar sista juni nästa år. Men förhandlingar pågår med två företag som visat intresse för att starta verksamhet i lokalerna. Ett trettiotal personer kan därmed slippa arbetslösheten.
- Så småningom hoppas vi att tre-fyra småföretag kan ta över alla Primus gamla lokaler. Här finns stora möjligheter att utveckla lödningen, till exempel.
Ulrika Fröding menar att det inte gick att göra något för att stoppa nedläggningen av Primus.
- Det har varit en negativ arbetsplats länge. Folk sparkas och får komma tillbaka efter några månader. Ledningen har inte investerat tillräckligt, vissa maskiner är från 1960-talet. Arbetsmiljön är dålig, säger hon.
Hon hoppas att manifestationen på onsdag ska bana väg för ett nytt tänkande.
- Vi måste samarbeta mera och göra något kreativt. Det tjänar inget till att de olika fackförbunden tjafsar med varandra eller med arbetsgivarna. Och även om människor är arbetslösa kan de göra bra saker med sin tid.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.