Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sällskapsspel ska överbrygga kulturklyftor

Spela ett frågespel på jobbet och tävla om en weekendresa. Det är logistikföretaget Geodis Wilsons sätt att knyta ihop verksamheten när företaget samlar alla medarbetare i Norden i en gemensam organisation.
Kim Engstrand Lund Publicerad

Geodis Wilson finns i 120 länder och hanterar sjö- och flygfrakter över hela världen. I Sverige finns nästan 350 medarbetare. Men nu ska företaget börja arbeta under en gemensam nordisk organisation med sammanlagt 700 anställda.

- För att lyckas i ett förändringsarbete måste man ha medarbetarna med sig. Frågespelet är ett kul och annorlunda initiativ för att förstå varandras kulturer och känna delaktighet inför omorganisationen, säger Peter Vallenthin, vd på Geodis Wilson, Sverige.

"Get Connected" är ett företagsspecifikt spel där medarbetarna svarar på frågor om de nordiska länderna. Vet du till exempel vilket material den norska lusekoftan är gjord av? Eller vad en svensk fika egentligen innebär?

- Många företagsledningar underskattar hur svårt det är att nå ut till sina medarbetare. Det är ändå fyra olika länder det handlar om och det är svårt att samla alla medarbetare. Då är spelet ett sätt att lära sig mer och förstå varandras kulturer, säger Peter Vallenthin.

Varje månad har de anställda chans att vinna en weekendresa till någon av de nordiska huvudstäderna. Vinnaren gör ett studiebesök på den aktuella stadens företagskontor och rapporterar sedan tillbaka om resan på en intern blogg.

Elfi Jöngren, ordförande för Unionens koncernsamverkan inom Geodis Wilson Sverige, är positivt inställd till spelet.

- Det är ett lättsamt sätt att lära sig om varje land och skapar förståelse för olikheter inom de olika kulturerna. Jag gillar att varje fråga är både på engelska och på det egna landets språk, säger hon.

En av grundtankarna är att spelet även bidrar till att förankra företagets nya nordiska organisation. För Elfi Jöngren handlar omorganisationen mycket om att bevaka svensk lagstiftning och kollektivavtal.

- Just nu håller vi på att se över hur vi kan applicera den svenska fackliga modellen på den nya organisationen, säger hon.

Geodis Wilsons första vinnare utses den 24 februari.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.