Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SAFs kovändning förlänger väntetiden

Publicerad

SAFs kovändning förlänger väntetiden

SAF stödjer inte längre överenskommelsen om hur SPPs pensionsmiljarder ska betalas ut till företagen. Att enas om en ny modell kan ta mycket lång tid.

- Jag är besviken och förvånad. Det är fel av SAF att svika en överenskommelse på det här sättet, säger Rolf Lundqvist som är SIFs representant i SPPs styrelse.
Bakgrunden är att pensionsbolaget SPP har 100 miljarder mer än vad som behövs för att garantera de framtida tilläggspensionerna (ITP). Enligt en överenskommelse mellan representanterna för fack och arbetsgivare i SPP-styrelsen ska 75 miljarder betalas tillbaka till företagen.
I går meddelade konkurrensverket att SPP inte får dela ut pengarna på det sätt som styrelsen vill. Modellen anses leda till försämrade möjligheter till konkurrens.
SAF stod tidigare bakom förslaget som innebär att pengarna kan användas på tre olika sätt. För att betala framtida ITP-premier, avtalspensioner eller så kan företaget ta ut tio procent om året kontant, om lika mycket satsas på pensioner.
SPP har två val efter konkurrensverkets dom. Att överklaga till marknadsdomstolen. Eller att ändra sitt förslag.
Rolf Lundqvist tycker det är naturligt att överklaga.
- Vi har enats om den här modellen och jag tycker att vi borde stå fast vid den, säger han.
SAF däremot tar i dag avstånd från överenskommelsen.
- Konkurrensverkets beslut är bra. SPP måste nu ompröva sitt beslut så att företagen kan få sina pengar så fort som möjligt, säger SAFs vd Göran Tunhammar i ett pressmeddelande.
SAF vill att pengarna ska betalas ut direkt till företagen. Då är risken stor att löntagarna inte får del av dem.
- Det viktigaste för SIF är att pengarna kan användas till avtalspensioneringar. Många företag måste ändra åldersstrukturen och våra medlemmar ska inte behöva lida för det, säger Rolf Lundqvist.
Han tror att SAFs beslut kan leda till att det tar lång tid innan pengarna betalas ut. Och redan nu har utbetalningsdatum flyttats fram flera gånger.
- Måste vi börja om från noll igen i förhandlingarna kan det verkligen dra ut på tiden.
Nästa möte för SPP-styrelsen är 13 december. Då ska ledamöterna försöka enas om vad nästa steg blir.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.