Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab-rekonstruktion kan avbrytas

Pengarna räcker inte för att rädda Saab. Det konstaterar företagets rekonstruktör Guy Lofalk som nu lämnat in en ansökan om att rekonstruktionen ska avbrytas.
Ola Rennstam Publicerad 21 oktober 2011, kl 11:06

Enligt Guy Lofalk är de kinesiska investerarna Youngman och Pang Da angelägna om att köpa Saab, men har misslyckats med att nå en överenskommelse med Saabs nuvarande ägare.

- Kineserna har presenterat en färdig lösning. Det är ett förslag som, om det realiseras, skulle rädda Saab och säkerställa produktionen i Trollhättan, säger Lofalk till nyhetsbyrån Reuters.
Enligt Guy Lofalk innebär kinesernas förslag inte bara att de skulle bli huvudägare till Saab utan att de skulle ta över 100 procent av bolaget. Det skulle i så fall innebära att Saabs vd Victor Muller ställs vid sidan om.

Victor Muller säger till Reuters att han avvisat ett bud från de kinesiska bolagen Youngman och Pang Da om att köpa hela Saab Automobile.
- Budet var oacceptabelt eftersom det skulle ha utlöst varje tänkbar maktskiftesklausul och det skulle kunna innebära slutet för Saab, säger han.

Victor Muller letar just nu med ljus och lykta efter en annan finansiär för att hindra Youngman och Pang Da från att ta över Saab. Men de 70 miljoner dollar som det amerikanska riskkapitalbolaget North Street Capital lovat investera i Saab, är långt ifrån tillräckligt för att fortsätta rekonstruktionen.

På torsdagen skickade Guy Lofalk därför in en ansökan till Vänersborgs tingsrätt om att rekonstruktionen ska avbrytas. Han konstaterar att pengarna är slut och att han inte ser någon chans inom rekonstruktionens ram att göra något.
Victor Muller anklagar Guy Lofalk för att haft en egen agenda i stället för att få till en fortsatt rekonstruktion och begär att rekontruktören ska bytas ut.

I dag löper den statliga lönegarantin ut och för resten av oktober måste Saab stå för lönekostnaderna.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.