Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab: Miljardbesparing ska inte ge färre jobb

Publicerad

Saab: Miljardbesparing ska inte ge färre jobb

Saab Automobile ska skära ned sina fasta årliga kostnader med en miljard, säger företaget Men tjänstemännen känner ingen större oro för jobben.

- Företaget vill sänka utgifterna för att nå målet 1 miljard i vinst. Men att dra ned personal går inte med vårt höga övertidsuttag, säger Peter Wijkmark i SIF-klubbens styrelse.
Saab Automobile har ökat antalet anställda i takt med att försäljningen ökat och är nu uppe i 10 000 anställda.
- Vi har blivit 200 till 250 fler tjänstemän i år och ökade ungefär lika mycket förra året. Kostandsjakten innebär säkert att expansionen dämpas, men neddragningar…nej det är orealistiskt.
Övertiden för tjänstemännen är uppe i 120 000 timmar – 60 timmar i snitt utslaget på samtliga tjänstemän - efter första halvåret. Flera har redan nått övertidstaket.
- Många ligger vid övre gränsen, säger Peter Wijkmark.
Han förstår inte riktigt hur företaget tänkt sig att spara en miljard. För ett par år sedan blev det i det närmaste stopp för att använda mobiltelefoner.
- För vanliga tjänstemän är det inte lätt att få ut en. De flesta är också spärrade för att ringa till mobiler. Det innebär samtidigt att saker tar längre tid, så jag vet inte om det ger någon större besparing, säger Peter Wijkmark.
Enligt informationschef Olle Axelsson är det inte aktuellt med neddragning av personal.
- Vi fortsätter att växa, i första hand med experter. När folk slutar prövar vi naturligtvis om tjänster ska återbesättas. Men vi sparkar ingen.
Företaget har ökat med 3 000 anställda sedan början av 1996 och besparingsprogrammet tar sikte på att öka kostnadsmedvetandet. Det är upp till varje enhet att ange hur de ska nå sina sparmål. Efter första halvåret i år visade Saab en vinst på 175 miljoner och enligt affärstidningarna är målet för hela året högt satt.
- Jag har sett spekulationer om ett mål på en miljard i vinst. Det är helt fel. Vi har sagt att vi ska visa vinst, inget annat, säger Olle Axelsson.
Att spara en miljard låter tufft, hur stor bantning innebär det?

- Det innebär att sänka kostnaderna med 10 procent.
Är det realistiskt?

- Visst skulle vi kunna lägga ner projekt och utvecklingsinsatser. Men då skjuter vi oss själva i foten, vi ska ha något att leva på framöver också. Det får bli ett gnetande på bred front. Utan att vi tappar framtidssatsningar, säger Olle Axelsson.
Fackklubbarna är kallade till en träff nästa vecka, där ledningen ska förklara sig.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.