Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så sparar du pengar i kristider

Det som för många år sedan startade som en underjordisk liten rörelse i Uppsala har växt till att bli flera gigantiska klädmarknader där tusentals plagg och prylar byter ägare några gånger om året. Miljövänligt, men framförallt ett sätt för småbarnsföräldrar att spara och tjäna pengar.
Johanna Rovira Publicerad 11 mars 2009, kl 12:45
Handla på loppis och spara pengar

På ett tiotal långbord tronar enorma klädhögar på vippen att tippa över. Klädställningar bågnar under jackor, galonisar och finkläder. Knappt kramade nallebjörnar trängs med pussel, lego, barnböcker, otaliga småbilar och allehanda andra leksaker i ett hörn av Tiundaskolans matsal. Barnvagnar, barnbilstolar, cyklar, skidor och sängar med mera större pinaler återfinns i kapprummet, där också skoparaden med flera hundratals skor och stövlar börjar för att fortsätta in i korridoren till teckningssalen.

Här finns allt en barnfamilj kan behöva och lite till. Och det mesta är superbilligt.

Det började för över 25 år när några grannar i Luthagen kom på att de kunde byta kläder i en källarlokal lika gärna som att köpa nya till sina barn. De barnen är för länge sedan vuxna och har kanske egna barn - men idén består och har växt till en megamarknad som dessutom knoppat av andra marknader i och utanför Uppsala efter att en av ursprungsarrangörerna delat med sig av sitt skräddarsydda klädloppisprogram.

I dessa kristider ska vi väl helst köpa nytt för att stimulera ekonomin, men om man nu inte har råd, så kan man spara otaliga tusenlappar på att köpa begagnat. Och på att sälja sådant barnen ändå inte använder.

Så fixar du en klädbytarmarknad:

  • Gå ihop några stycken och diskutera igenom hur försäljningen ska gå till. Avsätt en hel helg till markanden även om försäljningen sker under några timmar. Det behövs tid för att ställa i ordning, räkna ut försäljningssummor, städa etc.
  • Skaffa en rymlig lokal - vissa skolmatsalar kan lånas gratis om till exempel en klass är engagerad i marknaden. Fixa klädställningar, galgar, sopsäckar och kassar samt ordentligt med växelpengar i förväg. Ordna med någon organisation (t ex Erikshjälpen, Röda Korset)  som är villig att ta emot överblivna kläder eftersom alla säljare inte hämtar tillbaka sina osålda prylar.
  • Sätt upp flygblad med erbjudande om att sälja och köpa i god tid på platser där det finns föräldrar - t ex barnavårdscentraler, skolor, dagis och använd nätverk som t ex Facebook för att sprida information om marknaden.  
  • Informera på lapparna om inlämningstider, samt uppmana säljarna att märka sina varor med frystejp där de skriver pris, storlek och namn/kod. En variant är att låta säljarna registrera sig i förväg på en mejladress och skicka ut sifferkoder till varje säljare för att undvika att två säljare väljer samma kod.
  • Ta ut en liten provision för att täcka eventuella kostnader som uppstår - t ex att köpa nya klädställningar, sopsäckar och annat.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.