Enligt en före detta kabinanställd som tidigare beskrivit sin tid på flygbolaget Ryan air i Kollega, råder det inget uttryckligt förbud för personalen att vara med i facket. Gert Moberg, ombudsman på Unionen menar att det irländska flygbolaget är öppet organisationsfientliga.
- Visst kan man vara med i facket, men vi har inget mandat att förhandla med bolaget och Ryanair kommer aldrig att erkänna oss som motpart.
Hälften av piloterna på Ryanair, cirka 1500, har gått med i det anonyma nätverket Ryanair pilot group. Men flygbolagets ledning avfärdar nätverket och dess medlemmar som "anonyma internettroll" enligt Sveriges Radio, som också uppger att nätverket har en jourtjänst där det hela tiden finns en person beredd att radera medlemslistan utifall att.
De kabinanställda har inget motsvarande och frågan är vad ett sådant nätverk kan fylla för funktion.
- Ryanair pilot group är en intresseförening. De har inget förhandlingsmandat, påpekar Gert Moberg.
- Ryanair är svåra att komma åt i och med att bolaget har sätet på Irland. Vad som krävs är att vi får de anställda att engagera sig, men de backar hela tiden undan av rädsla för att förlora jobbet.
Gert Moberg menar att det är alldeles för tidigt att ropa hej över förra veckans domslut att pröva ett arbetsrättsfall mot flygbolaget i norsk domstol i stället för irländsk:
- Vi får se vad det leder till. Facket försökte samma sak i Belgien och fick torsk och om Ryanair överklagar kan det bli samma resultat som i Belgien, säger han.