Att rekrytera en ny medarbetare är ett av de viktigaste besluten ett företag kan ta. Att rekryteringsprocessen går schyst till är av lika stor vikt. Men hur säkerställer man att alla får samma möjligheter? Och vilken roll har facket i det arbetet?
När en forskare på Växjö universitet skickade ut ansökningar till företag runt om i Sverige, hälften med svenskklingande namn, hälften med utländska namn, visade det sig att företagen återkopplade dubbelt så många gånger till personerna med svenska namn. Trots att både utbildningsgraden och arbetserfarenheterna var jämförbara i alla ansökningar.
- Så får det inte gå till. Hela rekryteringsprocessen måste skärskådas så att den mest kompetenta får jobbet oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan ovidkommande faktor, säger Sture Nordh, ordförande TCO.
För att hjälpa arbetsgivarna på traven har TCO tagit fram en handbok för fackligt förtroendevalda, som innehåller 12 steg till en lyckad rekrytering. Vilken kravspecifikation har man? Hur tar man emot ansökningar och hur gallrar man? Och hur ser diskrimineringslagen ut?
- Handboken är en vägledning med lite tips och råd som kan vara bra att tänka på i rekryteringsprocessen. Ofta är de som sitter med vid en rekrytering duktiga medarbetare, men inga specialister på personalfrågor, säger Sture Nordh.
Att en rekryteringsprocess blir lyckad kan också få effekt på det fackliga arbetet i framtiden.
- Det är en viktig uppgift att som förtroendevald lyfta frågor och bidra till lösningar till hur arbetsplatsen kan bli mer öppen. Om en arbetssökande får en positiv bild av det fackliga likabehandilngsarbetet är det också lättare att rekrytera medlemmar till facket, säger Sture Nordh.