Regeringen har flera skäl till att skärpa lagstiftningen mot åldersdiskriminering, förklarade integrationsminister Erik Ullenhag, vid en presskonferens på måndagen. Ett är att förändra attityderna till ålder:
- Vi har en märklig syn på ålder i Sverige, där man ser mer till födelseåret än till vilken människa man är. Åtta procent av befolkningen upplever att de blivit diskriminerade på grund av sin ålder.
Den nya lagen kommer dock inte att innebära att alla åldersgränser huxflux blir olagliga. Det kommer att finnas en mängd undantag - till exempel alla bestämmelser i lag som föreskriver en viss ålder. 19-åringar kan alltså inte använda sig av lagen för få gå på systemet. Inte heller kan de komma in på en krog med, säg 22-årsgräns, eftersom alla krogar tillåts behålla sina nedre åldersgränser.
Även försäkringstjänster undantas lagen och all särbehandling som har ett berättigat syfte - till exempel pensionärs- och studentrabatter.
När det gäller arbetslöshetsförsäkringen kommer det även i fortsättningen finnas krav på att man måste ha fyllt 20 för att få rätt till ersättning och rätten till a-kassa upphör vid 65 den nya lagen till trots.
Däremot kommer det inte att vara tillåtet att neka en 80-åring att teckna mobilavtal eller en 75-åring att få bensinkort.
- Syftet med lagen är också att individer ska kunna driva diskrimineringsfall och få upprättelse och ersättning samt att minska obefogad särbehandling, säger Erik Ullenhag.