Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Regeringen vill minska stressen

Publicerad

Regeringen vill minska stressen

Sjukskrivningarna ökar. Människor orkar inte jobba tills de fyller 65. Detta är saker regeringen vill ändra på. I höst ska man se över ohälsan i arbetet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter slår ministrarna Ingela Thalén, Bosse Ringholm, Mona Sahlin och Lars Engqvist fast att alarmerande många slås ut av sjukdom skador och stress i dag. Därför ska man nu utreda orsakerna och försöka komma till rätta med problemen. Utgångspunkten är att alla ska orka jobba ett helt yrkesliv.
En viktig åtgärd är att skapa en helhetssyn på individen. Olika instanser och socialförsäkringar måste vara mer samspelta för att, dels ge individen trygghet, dels öka kostnadseffektiviteten.
- Det behövs ett helhetsgrepp, håller SIF:s Mari-Ann Krantz med.
- Sjukskrivningarna ökar, och det mest oroväckande är att långtidssjukskrivningarna bland unga är så många.
Liksom ministrarna menar Mari-Ann Krantz att det i första hand är ute på arbetsplatserna man kan komma till rätta med problemen.
- Det finns mycket man konkret kan göra på arbetsplatserna. Synen på övertidsarbete till exempel. I dag finns det de som jobbar oerhört mycket, och som inte ens får någon återhämtning mellan stora projekt. Arbetsgivarna måste inse att det blir dyrt i form av utbrändhet och sjukskrivningar.
Ministrarna anser att människan måste ges chans att utvecklas hela arbetslivet. Ett förslag är inrättandet av så kallade kompetenskonton där individen, genom skattesubvention, ska kunna spara till sin egen kompetensutveckling. Men Mari-Ann Krantz är tveksam till idén.
- Kompetenskonton kan vara bra beroende på vilket regelverk man har. Jag anser att det är väldigt noga att man inte lämpar över kostnaderna för utveckling på individen. Det förslag regeringen hittills lagt fram liknar ett privat pensionssparande, och precis som med pensionssparandet är det så att de som bäst behöver det inte har råd att avsätta pengar. Jag har inga konkreta förslag till hur ett kompetenskonto ska se ut, men jag tycker att regeringens förslag lämnar mycket i övrigt att önska.

LINDA SVENSSON © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.