Enligt EU:s visstidsdirektiv ska det inte gå att stapla massor av tidsbegränsade anställningar på varandra utan en bortre gräns. Efter att EU-kommisssion skickat över en så kallad formell underrättelse till regeringen förra veckan, trodde många att saken var klar och att lagen skulle ändras.
Men nej.
- Vi har blivit ombedda att förklara konstruktionen, vår uppfattning är att vi uppfyller kraven i visstidsdirektivet med det system vi har, säger Anna Bergsten, sakkunnig på Arbetsmarknadsdepartementet som pekar på att lagen innehåller begränsningar i tid för de olika formerna av visstidsanställningar, att de efter en viss tid automatiskt övergår till tillsvidareanställningar och att vikariat bara kan innehas så länge det finns någon att vikariera för.
Samtidigt erkänner hon att möjligheten finns.
- Visst, teoretiskt skulle man kunna göra så, men vi har inte fått någon indikation på att det är ett vanligt förekommande problem. Om man ser till det samlade regelverket måste man också väga in i vad mån det förekommer.
Enligt Samuel Engblom, jurist på TCO, är det dock solklart att det finns arbetsgivare som utnyttjar systemet och låter folk arbeta på flera kortare anställningar under långa tider.
- Vi vet att det förekommer på många ställen. Det finns arbetsgivare som gör precis som vi varnat för. Men hur vanligt det är, är svårt att veta eftersom det är lagligt och inte leder till tvister.
Samuel Engblom anser att EU-kommissionens brev är mycket tydligt.
- Man har gjort en analys av rättsläget och anser att regeringen bryter mot EG-rätten.