Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rätt att flytta pensionskapital öppnar för lägre avgifter

När regeringen nu återinför flytträtten av pensionskapital kan det finnas möjlighet att pruta på pensionsbolagens förvaltningsavgifter.
Anita Täpp Publicerad 18 februari 2008, kl 11:33

Vilken avgift pensionsbolagen tar för att förvalta pensionspengarna har stor betydelse för hur pensionskapitalet utvecklas.

Att det finns en prutmån vad gäller avgifterna visar inte minst den upphandling som PTK och Svenskt Näringsliv genomförde i samband med införandet av det nya ITP-systemet, då bolagen sänkte sina avgifter med i genomsnitt 65 procent.

Det gäller framför allt ITPK-pengarna, den del av tjänstepensionen ITP som man kan placera själv.

I avtalen för placeringen av ITPK finns en flytträtt för allt sparat kapital.

Men eftersom regeringen införde ett flyttstopp för allt redan sparat pensionskapital för ett år sedan kan man i nuläget endast få den lägre avgiften på nya pensionspengar.

Den 1 maj kommer dock flyttstoppet att hävas, enligt Dagens Nyheter, vilket gör att man ska kunna flytta hela pensionskapitalet till ett sparande med den lägre avgiften.

Eftersom bolagen gärna vill behålla pensionskapitalet kan det här också öppna för att man själv kan försöka pruta på avgiften, likväl som man kan förhandla och få ner räntan på bostadslånet.

- Ja, möjligheten finns ju. Den enda reella konsumentmakt man har på pensionssidan är flytträtten, så man kan ju alltid försöka pruta.  säger Per-Olof Westerlund, pensionsexpert på PTK.

- När man flyttar pensionspengar så måste man alltid kolla vad det kostar att flytta pengarna. Men enligt de avtal vi har träffat får det kosta maximalt 500 kronor.

De sparade pensionspengarna i ITPK kommer inte att kunna flyttas förrän den 1 oktober, då man beräknar att systemet ska fungera.

Fakta

Orsaken till att regeringen införde ett flyttstopp för allt tidigare pensionssparande i februari förra året var en dom i EU:s domstol vilken gjorde det möjligt för svenskar att pensionsspara med skatteavdrag i utländska bolag i ett annat EES-land.
Regeringen var rädd för en skatteflykt om pensionspengarna försvann utomlands. Enligt Dagens Nyheter föreslår nu regeringen, i en proposition som läggs fram i morgon, att stoppet hävs.
- Vi har hittat ett rättssäkert sätt där människor får större inflytande över sina pensioner och kan välja pensionsförvaltare, men där vi samtidigt tryggar att skatteintäkter kommer in, säger finansminister Anders Borg till DN Ekonomi.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.