Rabatt på arbetsgivaravgift vid kompetensutveckling
Arbetsgivare, fack och staten är överens att kompetensutveckling ska stimuleras genom sänkt skatt eller arbetsgivaravgift.
I höst fortsätter diskussionerna om hur förslaget ska finansieras.
Arbetsgruppen för kompetensutveckling i arbetslivet, lämnade sin rapport till arbetsmarknadsminister Margareta Winberg i fredags.
Arbetsgruppen föreslår en trepartsöverenskommelse mellan de fackliga organisationerna, arbetsgivarna och regeringen. De anser också att överenskommelsen bör innehålla en statlig stimulans i syfte att öka den verksamhetsrelaterade kompetensutvecklingen i arbetslivet.
Kvarstår gör frågorna om hur finansieringen ska se ut, hur stor stimulansen ska vara och hur det administrativa systemet ska se ut.
Bengt Hansson på SIF som sitter i utredningsgruppen, tror att man kommer att hitta en lösning i höst.
- Fack och arbetsgivare är överens, nu försöker regeringen bli överens med sig själv, säger han.
SIF:s ordförande Mari-Ann Krantz föreslår i en debattartikel som kommer att publiceras i Svenska Dagbladet i början av veckan att rabatten på arbetsgivaravgiften ska vara minst en tredjedel av kostnaden.
- Det är ett naturligt resonemang om man tänker på att det är tre parter som har lika stort intresse av att något sker, säger Bengt Hansson.
Arbetsgivarnas bidrag är att i huvudsak finansiera kompetensutvecklingen. De fackliga organisationerna bidrar med att träffa kollektivavtal i frågan och medverka i utvecklingsprogrammet.
Formerna för kompetensutvecklingen ska avgöras lokalt, och den statlig stimulansen betalas bara ut om det finns en lokal överenskommelse om utbildningens kvalitet och omfattning.
Arbetsgruppen föreslår en tvåårig försöksperiod med en enkel schablonmässig modell.
- Det är oerhört bra för Sverige att parterna når en bred enighet i en av de viktigaste frågorna på arbetsmarknaden i dag, säger Margareta Winberg.
LILIAN ALMROTH