Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Psykisk ohälsa hos medlemmarna gömmer sig bakom siffrorna

Dåvarande Sifs och HTF:s medlemmar (numera Unionens) fick under 2007 ut de högsta beloppen av alla TCO-förbund i skadestånd och ersättningar genom LO-TCO Rättsskydd, fackets juridiska byrå.
Bill Erlandsson Publicerad

Rättskyddet drev 173 olika ärenden för Sifs och HTF:s medlemmar förra året. I regel handlar det om arbetsskadeärenden, eftersom förbundets egna jurister tar hand om arbetsrättsliga tvister.

Genom LO-TCO Rättskydd tilldömdes Unionens medlemmar 44,3 miljoner kronor, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året dessförinnan - närmare bestämt 25, 5 miljoner kronor i ökning. Kostnaden för den juridiska hjälpen var 22 kronor per medlem.

- Att Unionens medlemmar vinner sina mål och får rätt är förstås viktigt, men denna starka ökning av skadestånd och ersättningar har en dyster bakgrund. Det handlar ofta om relativt unga människor som drabbats av livslånga skador och då drivs ersättningsnivåerna upp eftersom deras livräntor blir höga, alltså den ersättning fram till pensionen som de har rätt till efter en arbetsskada, berättar säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO:s Rättskydds försäkringsenhet.
Han fortsätter:
- För medlemmarna i Unionen handlar det numera oftast om psykisk ohälsa som utbrändhet och mobbing. Det är där hela ökningen ligger.  

Under 2007 lyckades LO-TCO Rättsskydd sammanlagt ta ut 309 miljoner kronor i skadestånd och ersättningar till fackförbundens medlemmar inom LO, TCO och Saco. Det är en ökning med 90,5 miljoner kronor jämfört med 2006. Mer än en fjärdedel stod alltså Unionens medlemmar för.

Hela 1 831 ärenden drevs till domstol eller skiljenämnd. Antalet ärenden är det största under hela 2000-talet och sannolikt ett rekord för LO- TCO Rättsskydd. Ökningen i pengar räknat är också markant vad gäller Försvarsförbundets medlemmar.

Det som orsakar de höga skadestånden är ofta att Försäkringskassan har en mycket hård attityd mot människor med arbetsskador. Inte sällan drar Försäkringskassan helt sonika in ersättningen för medlemmar som uppbär ersättning. Dessutom har a-kassorna allt oftare börjat dra in ersättningen eller neka medlemmar ersättning.

- Det sistnämnda är en helt ny företeelse. För några år sedan existerade inga sådana fall alls. Försäkringskassan har däremot drivit sin hårda linje under några år, men de förlorar allt fler mål och det är då vi får ut skadestånd till fackets medlemmar, berättar Claes Jansson.

  • TCO-förbunden hade tillsammans 411 ärenden och tilldömdes nästan 85 miljoner kronor i skadestånd och ersättningar.
  • Saco-förbunden hade 25 ärenden och fick ut 5,7 miljoner kronor.
  • LO-förbunden hade 1 335 ärenden och tillerkändes 205 miljoner kronor.

För att en medlem ska ha rätt till LO-TCO:s juridiska tjänster måste förbundet ha beviljat medlemmen rättshjälp. Då betalar förbundet rättegångskostnaderna om medlemmen skulle förlora sitt mål. När processen startar stämmer LO-TCO Rättsskydd arbetsgivaren, a-kassan eller försäkringskassan inför domstol när fel har begåtts mot medlemmen. I de flesta fall skulle den enskilde medlemmen inte kunna driva saken till domstol därför att vanliga tjänstemän knappast kan riskera att få betala de enorma rättegångskostnader som en process innebär om medlemmen förlorar målet. När LO-TCO Rättsskydd tar sig an ett mål går medlemmen däremot skadelös genom rättsprocessen.

LO-TCO Rättsskydd har ökat skadestånden och ersättningarna till fackets medlemmar med 90, 5 miljoner kronor på ett enda år. Vad beror det på?
- Vi hade väldigt många ärenden 2007. De stora beloppen är ofta livräntor där yngre personer fått stora ersättningar. Försäkringskassan har blivit tuffare i sina beslut och avslår oftare. En helt ny ärendegrupp är att a-kassorna avslår ersättningsanspråk. Det är en trend, som uppmuntras av regeringen. Myndigheterna ska vara tuffare och ifrågasätta arbetsskadade medlemmars anspråk. Även om de har livslånga skador ska de enligt regeringen inte ligga samhället till last utan gå ut och jobba, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

- Det mest anmärkningsvärda är att a-kassorna är betydligt tuffare nu än tidigare. Alla förbund ger inte rättshjälp åt alla sorters ärenden, så det finns ett stort mörkertal. Men helt klart handlar det om åtskilliga tusentals fall där a-kassan drar in ersättningen, slutar Dan Holke.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.