Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Protester i Växjö mot SVT:s sparkrav

I Småland tänker man kämpa mot sparkraven. Den aviserade nedskärningen skulle innebära ett oacceptabelt slöseri med pengar och kunnande, anser personalen.
Publicerad
Så sent som i mars återinvigdes SVT-lokalerna efter en modernisering som hade kostat nästan 16 miljoner kronor. Studion och all inspelningsteknik hade digitaliserats. I Växjö arbetar 79 tillsvidareanställda och 40 projektanställda.
- Vi kunde vara mönstret för övriga regionala tv-hus, säger Stefan Jansson, fotograf och redigerare. Vi gör 400 programtimmar om året i bästa public service-anda.
Han talar om ansvaret mot tittare och licensbetalare, både vad gäller pengar och kunnande. Att SVT i Växjö har varit något av en plantskola och försett företaget med nya förmågor. Samt att man har sin egen nisch, barn- och ungdomsprogram. PS och Voxpop är två exempel, skapade och producerade i Växjö. Det handlar inte om att det ska "pratas småländska i tv-rutan".
Stefan Jansson betonar att han inser att företaget måste spara pengar. Han tycker att det är på tiden att de tre public service-företagen undersöker vilka synergieffekter som kan utvinnas om radio och tv fanns i samma hus, hade gemensam reception, växel, bilpark och teknik. Man kunde också ha gemensamma nyhetsredaktioner.
- Vad beträffar oss i Växjö samarbetar vi med universitetet i stan, Mediahögskolan i Kalmar och gymnasiemedieutbildningar. Allt det skulle gå om intet om ledningens planer verkställs. Det får helt enkelt inte bli så, det är för dumt och dyrt.

LISBETH NIEMINEN




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.