Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Prisat engagemang för palestinier

Publicerad

Sjuksköterskan Eva Hammad från Göteborg tilldelades i dag Inge Granqvist stipendium för internationell solidaritet vid SIFs fullmäktiges årsmöte i Stockholm.

Eva Hammad får stipendiet för sitt mångåriga arbete för solidaritet med det palestinska folket med ett speciellt engagemang för barn och ungdomar.
- Jag blir fantastiskt glad och väldigt rörd över att få ta emot priset. Jag ser det som ett tecken på att den palestinska saken flyttat fram sina positioner. Att den blivit vidare känd och att fler människor nu är beredda ta reda på vad som hänt och att stödja palestinierna, säger Eva Hammad.
Hennes djupa engagemang i Palestinafrågan väcktes då hon som ung blev delaktig i den vänsterorienterade så kallade 68-rörelsen. När de palestinska flyktinglägren i Libanon under 70-talet behövde sjukvårdskunnig hjälp reste hon dit. Hon arbetade i flyktinglägret Tel al Zatar då det belägrades av den kristna falangen i det libanesiska inbördeskriget 1976. Vid en granatattack dog hennes palestinske make, själv miste hon deras väntade barn och blev svårt handikappad för livet. Sedan hon kom tillbaka till Sverige har Eva Hammad fortsatt arbeta för det palestinska folket. Hon är aktiv i en arbetsgrupp i Rädda Barnens lokalförening i Göteborg och har bland annat tagit initativ till en stiftelse som stödjer verksamheten vid en fritidsgård i ett palestinskt flyktingläger.
- Tre och en halv miljon palestinier lever fortfarande i läger och är mestadels bortglömda, säger Eva Hammad.
- De senaste åtta månadernas Intefada har gett upphov både till hopp och förtvivlan. Ska striderna få ett slut måste det till ett samlat engagemang, en ökad opinion och ett större tryck på Israel så man avslutar ockupationen och tar avstånd från bosättningarna. Då upphör också det palestinska våldet automatiskt, fortsätter hon.
Inge Granqvists stipendium för internationell solidaritet delas varje år ut till personer eller organisationer som har främjat internationell solidaritet och bekämpat främlingsfientlighet och rasåtskillnad. Stipendiet är på 25 000 kronor.

Anita Täpp© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.