Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pris till eldsjälar

Publicerad

Pris till eldsjälar

Pengar finns att hämta för internationell solidaritet.
– Synd att så få sifare söker, säger före detta ordföranden Inge Granqvist.

Stipendiet på 25 000 kronor delas ut årligen till personer eller organisationer. Man kan söka själv eller föreslå någon annan. Med solidaritet avses att man ska ha bekämpat främlingsfientlighet och segregering; ha arbetat för demokrati och facklig verksamhet i utvecklingsländer och/eller bekämpat fattigdom och förtryck.
– Jag vill uppmuntra eldsjälar att fortsätta med solidaritetsarbete, säger Inge Granqvist som bedömer att intresset för solidaritet stärkts.
Tyvärr syns även motsatta tendenser:
– De nynazistiska yttringarna är ofattbara, att i dag 50 år efter kriget denna ruttna ideologi dyker upp, säger Inge Granqvist som var 14 år när han första gången såg bilder från koncentrationslägren, och fortfarande kan känna samma fasa.
– Jag tycker att såväl samhället i stort som fackförbundsrörelsen agerar för släpphänt. Jag blev upprörd över att SIF:s förbundsstyrelse inte uteslöt SIF-nazisten. Det är möjligt att de inte kunde på grund av stadgarna, och därför i stället valde att ge honom en chans att gå med i Exit.
Inge Granqvists engagemang växte fram under tiden som förbundsordförande:
– När jag fick se hur det såg ut i världen insåg jag att internationell solidaritet måste vara en grundpelare i fackligt arbete. Att bara försöka berika sig själv är kortsiktigt.
Men det är inte lätt att vara profet i eget hus.
– Känslan för solidaritet har inte varit lika utpräglad i SIF som i andra förbund. Jag vet inte om det är för att det gäller privatanställda, och att man inte berörs? Inte ens när det gäller anställda kollegor inom samma företag.

MARIE NÄRLID © siftidningen 2000

Ansökan till Inge Granqvist internationella solidaritetsstipendium skickas eller mejlas till Anita Dahlquist, Svenska Industritjänstemannaförbundet, 105 32 Stockholm, anita.dahlquist@sif.se
Sista dag för ansökan är 31 mars.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.