Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Praktik ett steg på vägen till jobb

Praktik kan vara ett bra sätt att komma in i arbetslivet men det är långt ifrån solklart vilka regler som gäller. Rättsskyddet varierar och du har bara rätt till lön om praktiken är en formell anställning.
Johanna Forsmark Publicerad

För studenterna som läser data- och systemvetenskap, DSV, på Stockholms universitet finns möjlighet till praktik under utbildningen, men den är inte obligatorisk. DSV har inga avtal med företagen som väljer att ta emot en praktikant.

- Studenterna får själva leta upp lämpliga praktikplatser. Vi på institutionen undersöker sedan att arbetsplatsen har fler än fem anställda och att arbetsuppgifterna passar utbildningen, säger Stefan Möller, studierektor vid Institutionen för data- och systemvetenskap på Stockholms universitet.

Ingår lön eller ersättning under praktiken?

- Praktiken ingår i utbildningen som studenterna får studiemedel för, så det står i kursplanen att den inte får avlönas. Vi tror också att företagen kan vara mer välvilliga att ta emot praktikanter om de inte dessutom behöver betala dem.

Är praktikanterna försäkrade?

- Eftersom praktik utförs som en kurs på universitetet så gäller universitetets vanliga försäkring även på företaget. Om praktiken görs utomlands så informerar vi studenten att tilläggsförsäkring måste tecknas.

Kan man bli uppsagd/ säga upp sin plats?

- Det har ännu inte hänt men det kan givetvis inträffa, antingen att studenten inte kan eller vill fullfölja eller om arbetsgivaren är missnöjd. Då får man helt enkelt avbryta, säger Stefan Möller.

Det kan finnas tillfällen då praktikanten och arbetsgivaren inte är överens om vilka arbetsuppgifter eller arbetstider praktiken omfattar.

Vad kan man göra som praktikant om man anser sig utnyttjad?

- Man kan gå till arbetsgivaren eller vara med i facket. Facket kan begära förhandling om en medlem utför arbete som man inte får betalt för, men det är endast möjligt om facket hävdar att praktikanten egentligen är arbetstagare. I annat fall kan man som praktikant tala om för skolan att det inte är en bra praktikplats, säger Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd.

  

Studenter på journalistutbildningen och arkitektutbildningen har möjlighet att få en praktiktjänst som ger rätt till viss lön.

- Det är helt enkelt för att man utför ett arbete och väldigt snabbt kommer ut i produktion vilket är till värde för arbetsgivaren. Indirekt så kan det också sänka lönerna då en redaktion annars skulle kunna gå runt på praktikanter, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet.

För studenterna som läser landskapsarkitektur är praktiken en form av visstidsanställning.  Praktikanten kommer överens med arbetsgivaren när praktiken ska börja och sluta och kan i regel varken säga upp sig eller bli uppsagd under den tiden.

Alternativet, men mindre vanligt, är att blivande arkitekter får en tillsvidareanställning under praktiken i de fall företaget vill att praktikanten ska komma tillbaka efter avslutad utbildning.

Inom Unionens område finns möjligheten till praktikanställning.

- Möjligheten finns men jag vet inte om den används i dag. Antingen känner inte företagen till det eller så tar de in någon enbart på sommaren då studenterna har uppehåll i studierna, säger Kennet Morin, avtalsansvarig på Unionen.

Kravet för en praktikanställning är att praktiken ska vara en obligatorisk del som ingår i läroplanen för teknisk linje, ekonomi- eller PA-linje på högskola eller gymnasieskola.

Arbetsgivaren har då ansvaret för att praktikanten får den information som krävs och om möjligt en handledare. Praktiken ska följa en plan, innehålla olika arbetsmoment och inblick i olika miljöer. Lönen ska uppgå till minst 75 procent av gällande lägstalön så länge praktikanten fyllt 18 år och både praktikanten och arbetsgivaren har en uppsägningstid på två månader.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.