Det lönar sig med utbildning. I alla fall enligt Försäkringskassans nya rapport "sjukskrivning i olika yrken" som beskriver genomsnittet av antal ersatta sjukskrivningsdagar för landets drygt fyra miljoner sysselsatta. Resultatet visar att det är i arbeten utan krav på yrkesutbildning som flest far illa. Där är personalen sjukskriven i snitt 14 dagar per år, vilket i praktiken innebär cirka en månads frånvaro eftersom de första två veckornas sjuklöneperiod inte är inräknad.
De yrken som toppar sjuklistan ligger alla inom kategorin "servicearbetare", vilket omfattar exempelvis biltvättare och garagearbetare. Även tillverkningsindustrin, med tunga manuella jobb och vårdpersonal har hög sjukfrånvaro enligt rapporten.
Bland de yrken som har lägst antal sjukdagar per år finns anställda inom försvarsmakten högt upp på listan. Kvinnorna är i snitt sjukskrivna fyra dagar per år, medan männen är frånvarande två dagar.
Men friskast av alla är den lilla yrkesgrupp politiker och högre tjänstemän som i snitt endast är frånvarande en enda dag under ett år.
Rapporten från Försäkringskassan är en del i en större studie, som fortsättningsvis kommer att handla om hur olika sjukskrivningsdiagnoser varierar mellan anställda i olika yrken.