Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Plopp och pamfletter till personal

På väg till jobbet och under lunchen fick tjänstemännen på Welands i Smålandsstenar en påse med en plopp och pamfletter av Unionenombudsmän som stod posterade på parkeringsplatsen utanför företaget. Längre än så fick facket inte komma under arbetstid.
Johanna Rovira Publicerad
Ombudsmän delade ut Plopp och pamfletter.

Under Unionenveckan passade regionkontoret i Jönköping på att uppvakta personalen också på företag som uppfattas som fackföreningsfientliga. Welands i Smålandsstenar, ett företag som tillverkar galler, har visserligen kollektivavtal, men släpper ogärna in facket. Av 115 tjänstemän är bara 20 organiserade i Unionen.

- När jag frågade om vi fick komma hit och gå runt och presentera Unionen fick vi nej, säger Ted Pellikaan, ombudsman på regionkontoret i Jönköping.

- Jag bad då om att få låna konferensrummet under lunchen för att bjuda på något gott till maten, men det gick inte heller an. Det visar att det inte handlar om tiden utan om principer.

Det företaget kunde erbjuda var matsalen efter arbetstidens slut, men då vill folk hem och har brått till dagis, resonerade Ted Pellikaan och hans kollegor och ordnade därför en egen liten odramatisk demonstration på parkeringen på förmiddagen och vid lunchtid.

- Här, ta en godisbit till fikat, manade Marie-Ann Johansson och Annika Andreasson, och delade ut kassar till personalen. En del tjänstemän vägrade ta emot påsen, men en av dem som också stannade och pratade var Elisabeth Andreasson, som är uppsagd och jobbar sina sista dagar på Welands.

- Här är man inte så fackliga, men det har ni väl märkt om ni stått här ute. Något av det första de sade till mig när jag började var att jag inte behövde gå med i facket.

- Vi har förstått att medlemmarna här inte vågar utnyttja sitt medlemskap utan hellre lever med sina problem. Det är förvånande att så många ändå vågar prata med oss, säger ombudsmännen som blev uppmanade att stå kvar hela lunchen av några tjänstemän.

- I ett sånt här läge måste man ta det lite lugnt. Vi ser det som ett första steg och får komma tillbaka igen i höst, säger Marie-Ann Johansson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.