Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Övertiden ökar i Jönköping

Publicerad

Övertiden ökar i Jönköping

I Jönköping motsvarar industritjänstemännens övertid 476 heltidsjobb. Det är en kraftig ökning jämfört med för två sedan.
- Många mår dåligt av den tuffa arbetssituationen, säger Anders Albertsson som är SIF:s regionchef i Jönköping.

Det är svårt att få tag på utbildad arbetskraft i Jönköping. Särskilt tekniker och ekonomer är en bristvara. Det är en förklaring till att 75 procent av sifarna i Jönköping arbetar övertid. Allt ifrån några timmar då och då och ända upp till 60 timmar i månaden.
- Arbetsgivarna pressade sina anställda och slimmade sina organisationer under krisåren i början av 90-talet. Nu när konjunkturen pekar uppåt igen, väntar de med att anställa, säger Anders Albertsson.
SIF i Jönköping har under sommaren gjort en undersökning bland 400 medlemmar. Resultaten visar bland annat att övertidsuttaget ökat från att för två år sedan motsvara 360 heltidstjänster till att nu uppgå till lika mycket tid som 476 heltidsjobb.
- Vi har 400 arbetslösa sifare i regionen. En stor del av dem skulle kunna få jobb om arbetsgivarna anställde i stället för att låta folk slita ut sig.
Trots ökningen tycker 9 av 10 i undersökningen att övertidsuttaget är rimligt.
- Det är underligt med tanke på att vi haft en explosionsartad ökning av samtal till vår jourtelefon från medlemmar som inte orkar med sin hårda arbetsbelastning. Förklaringen kan vara att det tar ett tag innan övertiden upplevs som ett problem, i början tror många att de klarar av det, men sen håller det inte längre, säger Anders Albertsson.
Resultaten i undersökningen kommer att användas ute i klubbarna och i diskussioner med arbetsgivarna. Förhoppningen är att siffrorna kan fungera som en väckarklocka och visa på behovet av att anställa fler.
Undersökningen visar också att 62 procent av sifarna regelbundet har utvecklingssamtal med sina chefer.
- Det är glädjande, och lite överraskande. I regionen finns många småföretag och därför trodde jag att den siffran skulle bli lägre, säger Anders Albertsson.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.