Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oro och strejker inför fransk 35-timmarsvecka

Publicerad

Oro och strejker inför fransk 35-timmarsvecka

Franska löntagare får 35-timmarsvecka vid årsskiftet. Men reformen skapar oro. Flera punktstrejker pågår och radio och TV har tidvis tystnat i protest mot hur arbetstidsförkortningen genomförs.

Under senaste tiden har franska lyssnare bara kunnat höra musik på de statliga radiokanalerna. En rad teveprogram har ställts in. Personalen har strejkat.
Oron är stor på den arbetsmarknaden i Frankrike just nu. Från och med första januari får en stor del av löntagarna sänkt veckoarbetstid, från 39 timmar till 35 timmar. Målet är att skapa nya arbetstillfällen. Arbetslösheten på 11 procent är bland de högsta i västvärlden. Men inom många företag undrar personalen hur deras arbetsförhållanden kommer att påverkas av reformen.
De statliga teve- och radiokanalerna har cirka 14 000 anställda, fördelade på åtta olika bolag. Den fackliga rörelsen är splittrad. Personalen är organiserad i en rad skilda förbund. Trots detta omfattas alla löntagare inom de offentliga teve- och radiobolagen av ett och samma kollektivavtal. När 35-timmarsveckan ska förhandlas vill etermediernas överhuvud att detta sker inom varje enskilt bolag. Fackförbunden hävdar att kollektivavtalet är i fara och att arbetsvillkoren därmed hotas.
- Arbetstiden minskar med 10 procent. Men företagen vill inte nyanställa i lika hög grad, utan säger att vi ska klara en del av arbetstidsförkortningen genom omorganiseringar. Det betyder ju ovillkorligen att vi måste arbeta mer, säger Charly Kmiotek, som representerar de teveanställda inom fackförbundet CGT.
- Att arbeta på radion betyder ju redan idag att vi har oregelbundna arbetstider. Men nu vill företagsledningen öka flexibiliteten ytterligare. Risken är att våra nya arbetstider räknas över sex månader. Vissa veckor arbetar vi mindre. Andra mer. Det säger Catherine Hamaide, arkivarie på radiobolaget Radio France och också CGT-representant.
Hon säger att läget också är spänt på grund av införandet av att den digitala tekniken.
- Gränserna mellan olika yrkesgrupper suddas ut. Det skapar vilsenhet.
Det pågår även punktstrejker på järnvägen, inom busstrafiken och på några olika företag.

ANNA TRENNING-HIMMELSBACH © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.