Var det råder mest avundsjuka går inte att säga. Dock blir den mest påtaglig inom de kvinnodominerade yrkena fastslår Korvela. Anledningen kan vara tillåtenheten att visa avund inom dessa yrkesområden, vilket det inte är där det råder en dominans av män.
I vad bottnar avundsjukan?
- Kollegor som har samma arbetsuppgifter och ligger på samma hierarkiska nivå på arbetsplatsen jämför sig med varandra. Om någon inom kollegiet får någon form av fördel, till exempel ett lite trevligare bemötande från chefen, skapas avundsjuka. Detsamma gäller vid lönehöjningar.
Personen som gynnas uppfattas ofta som en smörare av arbetskamraterna fast denne inte gjort något särskilt. Den berörde har själv inte vänt sig till chefen, förklarar Korvela och menar att en situation som den här kan bli väldigt komplex. Och många gånger svårlöst.
Botemedlet mot kniviga situationer på arbetsplatser är större öppenhet från cheferna samt så öppen löneredovisning som möjligt om bland annat orsakerna till olika beslut.
- Jag tror på så stor öppenhet från cheferna som möjligt. De måste motivera varför de tar vissa beslut. Det är inte bra att bara ta dem och meddela personalen utan närmare förklaring. Större öppenhet skapar färre konflikter. Som det ser ut idag är de bara infekterade utan att någon egentligen vet vad det beror på.
Vissa ökar sin prestationsförmåga när de känner avund men de flesta mår dåligt.
- En studie visar att avundsjuka och hjärtinfarkt verkar vara nära relaterade till varandra. Det är inte nyttigt att vara aggressiv, avundsjuk eller ledsen långa perioder i livet, säger Nina Korvela.
Tror du att avundsjuka kan vara en förklaring till en del av sjukskrivningarna?
- Det tror jag. Man mår dåligt på sin arbetsplats av olika anledningar, om man blir sjuk är det klart att man sjukskriver sig. Ingen kan sjukskrivas med motiveringen: "Jag är avundsjuk och behöver sjukskrivas". Men många sjukskrivningar har sin grund i arbetsrelaterad avund.