Olika regler hinder för Öresundsintegration
Fortfarande återstår flera barriärer att riva på båda sidor av sundet. Trögast går skapandet av en gemensam arbetsmarknad, enligt en rapport från Öresund industri & handelskammare.
Efter att bron byggts har resandet över sundet ökat kraftigt. Men fortfarande är det få som väljer att flytta till eller söka arbeta i grannlandet.
- Människor hålls utanför på grund av skillnader i regelsystem och lagstiftning, säger handelskammarens Stephan Müchler.
Ett problem är att skattesystemen är olika. En svensk anställd i Köpenhamn kan exempelvis inte arbeta på distans från hemmet i Sverige. I det fallet tvingas den danska arbetsgivaren betala både dansk lön och svensk arbetsgivaravgift. Lönerna i är i allmänhet omkring 30 procent högre i Danmark, i gengäld är arbetsgivaravgiften nästan obefintlig.
- Det enda gemensamma mellan skatterna i de två länderna är att den är hög, säger Magnus Jerneck, docent i statsvetenskap i Lund, som anser att det är för tidigt att tala om en Öresundsregion.
- Kanske är det ett område på väg att bli region. Det finns en pågående, lågintensiv vardagsintegration som tog sin början redan före bron. Med tanke på de storstilade målen är det för lite integration. Man underskattade skillnaderna som finns på alla områden, både politiskt och kulturellt.
Magnus Jerneck tror inte på ett särskilt regelsystem för Öresundsregionen inom en snar framtid.
- Nationalstatslogiken är väldigt stark, därför är det omöjligt harmonisera regelverken i någon större utsträckning. Hoppet är väl att det ska ske på EU-nivå.
NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen