Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oklart om frisk personal ger bättre resultat

Frisk personal och god arbetsmiljö ger högre produktion. Eller? Det saknas faktiskt vetenskapliga belägg för ett samband, enligt en stor genomgång av all forskning på området.
Ola Rennstam Publicerad 26 april 2012, kl 10:33

En arbetsmiljö med fysiska och psykosociala problem är naturligtvis inte bra för individen, men det kan också påverka arbetsgivaren i form av kostnader för frånvaro, olyckor, hög personalomsättning och produktionsbortfall.
En hälsosam organisation med god arbetsmiljö sägs därför vara ett sätt att främja såväl hälsa som goda prestationer. Alltså: en frisk personal ger i förlängningen positiva ekonomiska utfall för arbetsgivaren. Men är det verkligen så - finns det utifrån dagens forskning ett samband mellan de anställdas hälsa, den psykosociala arbetsmiljön och företagens produktion? Den frågan har Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, försökt besvara genom att gå igenom all vetenskaplig litteratur på området.

Svaret på frågan är - nja. De studier som finns visar på ett samband mellan de anställdas hälsa och produktionsbortfall, men forskningen är bristfällig och bevisen begränsade. Det saknas högkvalitativa studier med uppföljningar över flera år, enligt IFAU.
- Vi blev förvånade att kunskapsbristen var så pass stor. Behovet av högkvalitativa studier inom området är stort och ny tvärvetenskaplig forskning behövs för att det i framtiden ska kunna gå att säga något om och i så fall hur den psykosociala arbetsmiljön påverkar företagets produktion på längre sikt, säger Malin Lohela Karlsson som är en av författarna till rapporten.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.