Minimilöner reglerade i lag. Det är det bästa sättet att uppfylla EU:s krav och efterleva bland annat den så kallade Lavaldomen, anser Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe.
En sådan lösning skulle störa den inhemska lönebildningsprocessen minst, anser han. I andra länder med minimilöner ligger nivån på runt halva snittlönen, enligt Weihe. Översatt till svenska förhållanden skulle det innebära cirka 10 000 kronor i många branscher.
I den debatt som fördes i Almedalen var det tydligt att parterna på arbetsmarknaden står långt ifrån varandra i frågan.
IF Metalls ordförande Stefan Löfven menade att det var förhastat att överge den svenska modellen med minimilöner i avtal.
- Man ska inte utgå från att vi blir tvingade att överge den. Vi måste titta på vad som kommer att vara långsiktigt hållbart.
Just nu pågår en statlig utredning av konsekvenserna av Lavaldomen. Stefan Löfven ansåg att man i första hand borde avvakta den.
- Varför redan bestämma sig nu? Vill inte Teknikföretagen vara med och utveckla kollektivavtalsmodellen?
Erland Olauson var ännu skarpare i sin kritik.
- På det här sättet skjuter man sönder den svenska modellen totalt.
Enligt Olauson innebär EG-domarna möjligheter att bevara den svenska modellen, med vissa justeringar.
- Vad domstolen säger är att om vi kan hitta andra metoder som inte leder till att vi ställer krav utöver den hårda kärnan i utstationeringsdirektivet, eller till diskriminering av gästande företag, så är det okej. Hur metoderna ska se ut? Det får vi förhandla om.
Erland Olauson varnade också för andra konsekvenser om arbetsgivarna fortsätter att driva linjen om lagstiftade minimilöner.
- Kan vi inte lösa den här frågan på något vettigt sätt så blir det inte något nytt huvudavtal.
Det nya huvudavtalet är tänkt att ersätta det 70 år gamla Saltsjöbadsavtalet. Erland Olauson är LO:s representant i förhandlingarna.