Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Odlade marijuana på jobbet

En Unionenmedlem odlade marijuana inne på LKAB:s område i Malmberget. Nu har mannen fått sparken och riskerar dessutom fängelse.
Ola Rennstam Publicerad 7 november 2011, kl 14:32

Att framställa narkotika på sin arbetsplats är inte någon bra idé om man vill behålla jobbet. Det har en anställd på ett internationellt dataföretag, som är entreprenör till LKAB, fått erfara.
Mannen, som är medlem i Unionen, greps av polis sedan det uppdagats att han odlat marijuana inne på gruvbolagets stora område i Malmberget. Som entreprenörsanställd hade mannen nycklar till en tom förrådsbyggnad och det var där han drog igång sin narkotikaframställning. Konsulten har erkänt att han odlat marijuana och riskerar fängelse om han döms.

Mannen har också fått sparken från dataföretaget där han var anställd och kommer inte att erbjudas rehabilitering. Unionen har inga synpunkter på arbetsgivarens agerande.

- Företag har faktiskt rätt att avskeda personer som begår en så här allvarlig handling. Unionen ger ingen rättshjälp vid brottsliga handlingar, det enda vi har bevakat i det här fallet är att arbetsgivaren följt lagen. Det är inte så att vi försvarar handlingen, men hur allvarligt brott en medlem än gör har man rätt att bli företrädd så att arbetsgivaren följer lagens föreskrifter, säger Gunvor Fält, ombudsman vid Unionens regionkontor i Norrbotten, som har haft hand om ärendet.

- Företaget har bra rehabiliteringsprocesser och stöd för anställda som behöver hjälp, men om man varken ser eller uppfattar att det har finns en sådan problematik blir det svårt. Jag kan inte säga att företaget har gjort något fel i det här fallet.

Enligt Norrbottens-Kuriren har LKAB inlett en intern utredning om entreprenörsföretaget har brustit i sina åtaganden gentemot gruvföretagets drogpolicy som också innefattar entreprenörsföretag.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.