Ockuperad Volvofabrik
åter i arbete
I fem dagar ockuperade Volvoarbetarna i Halifax, Kanada, sin fabrik i protest mot att den ska stängas. I går återupptogs arbetet, och förhandlingar har inletts.
Fabriken invigdes redan 1963, och kom till för att Volvo skulle slippa de skyddstullar som Kanada hade på importerade bilar. När Kanada för fyra år sedan gick med i det nordamerikanska frihandelsområdet Nafta sänktes tullarna, och därmed försvann mycket av motivet för Volvo att behålla fabriken.
- Den passar heller inte in i vår långsiktiga strategi. Vi bedömer att vi kan producera de bilar vi behöver i Göteborg och i Gent, säger Volvo personvagnars presschef Ingmar Hesslefors.
- Det är inte så att fabriken inte skulle ha kunnat fungera, om förutsättningarna hade fortsatt att vara som de är idag. Men vi måste tänka långsiktigt.
De anställda på fabriken tog över fabriken på morgonen den 21 oktober. I går morse gick de tillbaka till arbetet. Protesterna gäller dels beslutet att stänga fabriken, dels missnöje med de avgångsvederlag Volvo erbjuder.
- Jag förstår att reaktionen kommer, säger Ronny Olaussson, SIF-klubbens ordförande på Volvo i Göteborg.
- Det vore snarare konstigt om inget skedde. Det är fullt naturligt att reagera mot ett beslut att stänga en fabrik på det här sättet. Det var likadant här, 1992, när många fick gå. Men vi är inte lika drastiska i Sverige, det är inte lika vanligt att skrika högt på det här sättet. Utomlands visar man sin ilska och besvikelse på ett annat sätt.
Olaussons förståelse gäller den allmänna reaktionen på nedläggningsbeslutet. När det gäller de konkreta förhandlingarna om avgångsvederlag är det svårare att bedöma, menar han.
- Det är ju alltid en förhandlingssak. Det viktigaste är ändå att pengarna inte uppväger känslan av att inte ha ett jobb att gå till längre. Särskilt i områden som redan är utsatta, där det är svårt att hitta ett nytt arbete.
Det finns i nuläget inga planer på sympatiåtgärder från Volvos svenska fackförbund.
MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998