Löneökningar på minst 6,7 procent och en arbetstidsförkortning motsvarande 1,5 procent är vad 32 000 tjänstemän i bland annat den kemiska industrin har att hämta de kommande tre åren.
I går blev SIF:s näst största avtal klart, det för den kemiska industrin. 22 00 tjänstemän är verksamma inom framför allt läkemedelsbranschen. Dessutom fick drygt 10 000 medlemmar i livsmedel- och byggnadsbranschen likalydande avtal.
Uppgörelsen ger en garanterad löneökning på 6,7 procent över tre år och en arbetstidsförkortning med en dag per år.
- Det är en hyfsad nivå, men vi vill inte att det ska landa där. Vi har ett processavtal som innebär att vi inte har några potter att fördela, nivån är ett skyddsnät. Tanken är att medlemmen ska vara aktiv och delaktig i lönearbetet, säger Harriet Johnsdotter, förhandlare.
Kemiindustrin har haft processavtal sedan 1995, men det har gått trögt att få lönearbetet att fungera. Inte sällan har det blivit traditionella löneförhandlingar i stället för ett samspel mellan medlemmen, klubben och chefen. Krav har rests från medlemmarna på riktlinjer för hur arbetet ska gå till.
- Vi är särskilt nöjda med att vi i avtalet lyckats få med oss arbetsgivarna på att vi ska gå ut med gemensam information. Det är stor förväntan på det nya avtalet men vi får jobba hårt.
I måndags sade SIF nej till ett första avtalsförslag. Med de ändringar som nu gjorts beträffande framför allt avtalsperioden är förbundet nöjt. Det första förslaget innebar att avtalet skulle löpa på 38 månader. Nu är det i stället 36, vilket betyder att det går ut samtidigt som till exempel verkstadsavtalet och industrifackets avtal inom kemisk industri, den 31 mars 2004. De förlängde sina perioder för att slippa förhandlingar under helgtäta december.
- Vi ville samordna vår period med andra områden och vara med lite tidigare nästa gång. Det var viktigt för oss och det har vi lyckats med nu, säger Harriet Johnsdotter.
LINDA SVENSSON© siftidningen