Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya sjukregler väntas få konsekvenser efter nyår

Efter nyår kan sjukskrivna få sjukpenningen indragen om de anses klara något annat jobb på arbetsmarknaden. De som då inte genast anmäler sig på arbetsförmedlingen riskerar att få börja om på noll i ersättning.
Bengt Colling Publicerad 29 december 2008, kl 11:41

Nya regler sedan halvårsskiftet gör att man efter sex månader kan få sin sjukpenning indragen om man klarar något annat jobb på arbetsmarknaden. Vid årsskiftet passerar 76 000 personer den gränsen men inte ens Försäkringskassan vet i förväg hur många som då verkligen mister sjukpenningen.

Sedan den 1 juli är sjukpenningen begränsad till ett år med möjlighet till förlängning. Rätten till sjukpenning ska prövas mot arbetsförmågan för att se om det inte ändå går att klara ett arbete.

Prövningen sker i flera steg som regeringen döpt till rehabiliteringskedjan.

De första 90 dagarna av sjukperioden bedömer Försäkringskassan om du klarar ditt vanliga arbete. Du som är för sjuk eller skadad för att sköta det har rätt till sjukpenning.

Mellan dag 90 och 180 får bara du sjukpenning som inte kan sköta något annat arbete heller hos din arbetsgivare.

Är du fortfarande för sjuk för att arbeta när det gått 180 dagar - dit den första stora gruppen nu snart nått när ett halvår gått med de nya reglerna - ska Försäkringskassan ta reda på om din arbetsförmåga ändå räcker för att klara något annat jobb på hela den reguljära arbetsmarknaden. Bedöms du klara det dras sjukpenningen in direkt. Något som alltså riskerar att drabba den första stora gruppen efter nyår.

Då gäller det att genast anmäla sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Du som dröjer med det riskerar att "nollklassas" i sjukförsäkringen. Det betyder att du förlorar din sjukpenninggrundande inkomst, förkortad SGI. Det innebär i sin tur att du får börja om på noll i ersättning nästa gång du blir sjuk.

Ett undantag är om Försäkringskassan i samma läge finner att du med stor sannolikhet kommer att kunna gå tillbaka till arbete hos din nuvarande arbetsgivare. Då behåller du sjukpenningen och får arbetsförmågan bedömd för arbete hos arbetsgivaren även efter dag 181.

- Bedömer vi att någon har arbetsförmåga på arbetsmarknaden drar vi in sjukpenningen i samma beslut, säger Cecilia Udin, som är Försäkringskassans verksamhetsansvariga för sjukpenning och samordning. Men vårt beslut ska inte komma som en överraskning utan vi ska först ha träffat personen och förklarat reglerna. Beslutet kommer inte förrän efter dag 181 men vi kan ta kontakt och diskutera redan från dag 160.

Om det finns risk att du inte kan gå tillbaka till något arbete hos din arbetsgivare före dag 181 kan Försäkringskassan hjälpa till med en kontakt hos Arbetsförmedlingen. Då kan du söka nytt jobb samtidigt som du både har kvar din anställning och får sjukpenning.

Hur ska det gå för ett ännu okänt antal sjuka som genom myndighetsbeslut snart berövas den sjukpenning som ersatt lönen och i stället sparkas ut att tävla med växande skaror friska arbetssökande om krympande antal lediga jobb på hela arbetsmarknaden?

Vart ska de ta vägen och hur ska de betala sina räkningar om ingen vill anställa dem?

Ingen vet i dag svaren.

Unionen ska utbilda ombudsmän och fackliga rådgivare för att kunna hjälpa och råda medlemmar som väntas höra av sig efter tråkiga besked om sjukpenningen.

Det viktigaste rådet förtjänar att upprepas:

Du som får besked att sjukpenningen dras in för att du förväntas kunna jobba med något någonstans - anmäl dig omedelbart som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, vad du än tycker om beskedet!

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.