Ersättningen från a-kassan höjs och fler omfattas av den kritiserade aktivitetsgarantin. Det är några av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen som riksdagen beslutade om i dag.
De nya reglerna ska gälla från den 1 februari, men höjningarna av a-kassan kommer senare. En höjning sker den 1 juli, och en andra höjning sker den 1 januari 2001, men hur mycket det blir är inte bestämt.
Göran Persson har tidigare utlovat en hundralapps höjning varje omgång och det innebär att den högsta ersättningen blir 780 kronor när dessa genomförts. Det högre ersättningsbeloppet ska bara betalas ut de första 100 dagarna av arbetslöshetsperioden, sedan blir det 580 kronor igen.
Fler kommer att omfattas av aktivitetsgarantin som gäller alla som är, eller riskerar att bli, arbetslösa längre än två år. Hittills har drygt 22 000 hunnit ta del av arbetsmarknadsåtgärden som infördes den 1 augusti. I dag finns nästan 52 000 långtidsarbetslösa. Och hur många som ryms i formuleringen riskerar att bli är oklart.
De nya reglerna innebär också att en arbetslös inte ska tvingas flytta eller byta yrke under de första 100 dagarnas arbetslöshet. Den som tackar nej till ett anvisat arbete straffas med minskad ersättning, men det går att tacka nej tre gånger innan ersättningen dras in helt.
Så här förändras reglerna:
Arbetssökande måste medverka till att en individuell handlingsplan görs tillsammans med arbetsförmedlingen.
De första 100 ersättningsdagarna får den arbetslöse begränsa arbetssökandet till närområdet och till lämpliga arbeten med tanke på kompetens och erfarenhet. Efter det måste sökandet utvidgas både geografiskt och yrkesmässigt.
Villkoren för att kunna få arbetslöshetsersättning blir i stort sett densamma. Nytt är att även anställningar som finansieras med anställningsstöd räknas som förvärvsarbete som kvalificerar till a-kassa. Även perioder av föräldraledighet och värnplikt kvalificerar för arbetslöshetsersättning, dock sammanlagt högst två månader.
Alla, oavsett ålder, får maximalt 300 ersättningsdagar. En ersättningsperiod kan förlängas med högst 300 dagar till.
Den högsta inkomstrelaterade dagpenningen får bestämmas till ett högre belopp under de första 100 dagarna.
En straffregel införs: Den som nekar ta ett arbete utan godtagbart skäl får dagpenningen nedsatt med 25 procent under 40 ersättningsdagar. Händer det en gång till minskar dagpenningen med 50 procent. Den tredje gången upphör ersättningen helt.
En arbetslös som är eller riskerar att bli långtidsarbetslös ska erbjudas heltidssysselsättning inom ramen för aktivitetsgarantin.
CARITA ANDERSSON© siftidningen 2000