Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya miljardöverskott går direkt till företagen

Publicerad


Det blir ingen höjning av tjänstemännens tilläggspensioner, ITP. Alectas (fd SPP) överskott går i stället tillbaka till företagen i form av sänkta premier.

Ytterligare 15 miljarder kronor av ITP-överskottet kommer företagen till godo. I tisdags beslutade Alectas styrelse att sänka företagens premieavgifter med 15 procent. Styrelsen beslutade samtidigt att höja säkerhetsbufferten mot svängningar på penningmarknaden, den så kallade konsolideringsgraden.
Tidigare har samma styrelse enhälligt beslutat att 66 av 78 överskottsmiljarder, skapade av börsvinster, ska komma företagen till godo. 12 miljarder kronor fördelades mellan arbetsmarknadens parter.
Alecta förvaltar på uppdrag av SAF och privattjänstemannakartellen, PTK, de privatanställda tjänstemännens tjänstepensioner, ITP. Styrelsen består av lika många fackliga som arbetsgivarrepresentanter.
Gunilla Dahmm är SIF-representant i Alectas styrelse. Är Alectas beslut bra för SIF-medlemmarna?
- Jag är inte nöjd. Vårt krav var att mer pengar kom tjänstemännen till godo. Men jag är nöjd över att vi lyckats höja konsolideringsgraden. Det ger mer trygghet.
ITP-systemet, som förhandlades fram 1960, har tack vare börsuppgångar burit ett kraftigt överskott under 1990-talet. När det förra beslutet om överskottet togs 1998, fick företagen riktlinjer att de 66 miljarderna skulle användas till pensionsutbetalningar. PTK-representanterna i styrelsen närde då förhoppningen att pengarna skulle bekosta tidigarelagda pensionsavgångar. Så har det inte blivit.
En rundringning som siftidningen gjort ger vid handen att merparten av överskottsmiljarderna i stället betalar företagens fortlöpande pensionsavgifter och skulder till SPP. Pengarna går sålunda via en omväg tillbaka till företagens kassa.
- Det är den klassiska knäckfrågan om pensionsinbetalningarna består av avstått löneutrymme eller om det är företagens pengar, säger Rolf Lundquist, SIF-representant i Alectas styrelse.
Byggjätten NCC har fått tillbaka drygt en miljard, 1022 miljoner kronor.
- NCC har valt att betala sina pensionsskulder. Det har egentligen inte varit någon diskussion om saken, säger Marita Mannerfjord, SIF-representant i NCCs styrelse.
- Det här är ingen förhandlingsfråga, säger Ivar Ahlberg, informationsdirektör på SSAB, som fått tillbaka 700 miljoner kronor.
Saab (372 miljoner kronor) och Celsius (682 miljoner kronor) kvittar pengarna mot premieinbetalningar. På Skanska ( 420 miljoner kronor), har SIF-klubben begärt förhandling. Men som avtalet nu är utformat har fackklubbarna inget veto eller andra maktmedel att sätta press på arbetgivarna med.
För närvarande förs diskussioner centralt om att omförhandla hela ITP-avtalet.

THOMAS HELDMARK© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.