Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya lagar på arbetsmarknaden

Som vid varje årsskifte ändras ett antal lagar. Här en sammanfattning av de viktigaste ändringarna på arbetsmarknaden.
Niklas Hallstedt, Bill Erlandsson Publicerad 7 januari 2008, kl 09:00

Anställningsskyddslagen
En anställning som vikarie ska övergå till en tillsvidareanställning om arbetstagaren under en femårsperiod har varit anställd hos samma arbetsgivare i sammanlagt mer än två år.

Läkarintyg från första sjukdagen
Arbetsgivarna får rätt att redan från den första sjukdagen begära läkarintyg från en arbetstagare.
Många arbetsgivare har redan sedan tidigare den möjligheten genom kollektivavtal.

Jobbgaranti för ungdomar
En jobbgaranti för ungdomar införs och de kommunala ungdomsinsatserna avskaffas. Jobbgaran­tin gäller för den som fyllt 16 men inte 25 år och som under tre månader varit arbetslös och an­mäld hos Arbetsförmedlingen. De första tre månaderna ska handla om fördjupad kartläggning, studie- och yrkesvägledning och jobbsökaraktiviteter med coachning. Därefter blir det praktik och utbildning. Som längst får ungdomar vara i jobbgarantin i 15 månader. Jobbgarantin gäller från december.

Fler möjligheter till nystartsjobb
Det blir nystartsjobb även inom offentlig sektor. Deltidsarbetslösa får också möjlighet att få nystartsjobb. För den som kan få nystartsjobb på grund av sjukpenning, rehabiliteringspenning eller sjuk- eller aktivitetsersättning fördubblas stödet.

Kommuners arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Kommunernas ungdomsprogram har upphävts. En ny lag ger nu kommunerna möjlighet att ordna insatser för deltagare i arbetsmarknadspolitiska program. Arbetsförmedlingen får möjlighet att ingå överenskommelser med kommuner om att ordna arbetsmarknadspolitiska program.

Anställningsstöd ändras
Stödet till arbetsgivare som anställer personer med särskilt anställningsstöd eller funktionshind­rade med nedsatt arbetsförmåga görs om till ett bidrag i stället för en avdragsrätt i taxeringen. Anordnarbidraget för funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga höjs. Milersättningen till deltagare i arbetsmarknadspolitiska program höjs.

Den nya Arbetsförmedlingen
Arbetsmarknadsverket och länsarbetsnämnderna avvecklas och ersättas av en ny sammanhållen myndighet under namnet Arbetsförmedlingen. I dag kan vissa av länsarbetsnämndernas beslut överklagas till Arbetsmarknadsstyrelsen. I den nya organisationen finns inte längre olika myndighetsnivåer. Möjligheten att överklaga ersätts med en generell rätt till omprövning på central nivå.

Arbetstagares medverkan vid sammanslagningar av företag
När företag slås ihop över gränserna inom EU ska en ny lag gälla istället för Lagen om styrelserepresentation, som hittills garanterat anställda att få ingå i företagets styrelse som arbetstagarrepresentanter. Sverige följer EU:s direktiv. Lagen ska gälla även vid efterföljande inhemska sammanslagningar inom tre år. Lagen träder i kraft den 15 februari.

Ett förstärkt jobbskatteavdrag
Skatten på arbete sänks med ytterligare 10,72 miljarder kronor. Låg- och medelinkomsttagare ska få en större skattelättnad i förhållande till sin lön än höginkomsttagare. Den största procentuella ökningen av nettoinkomsten får familjer med låga inkomster.

Skattelättnad för förmån för hushållstjänst
En skattereduktion för hushållstjänster som arbetsgivaren betalar införs. Skattelättnaden för utgifter och förmåner av hushållsarbete får uppgå till maximalt 50 000 kronor per person och år.

Ny värdering av lånedatorer
Den särskilda värderingen av förmånen av lånedator försvinner och värderingen sker i stället till marknadsvärdet. Under 2008 värderas dock förmånen till 400 kronor i månaden, det vill säga dubbelt så mycket som i dag.

Slopad förmögenhetsskatt
Förmögenhetskatten har avskaffats. För att finansiera detta begränsas avdraget för privat pensionssparande till 12 000 kronor per år. 
Dessutom kan det noteras att TV-avgiften höjs med 36 kronor till 2 032 kronor per år.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.